Koliko novca stranke troše da bi privukle glasače?

Troškovi izborne kampanje za stranke koje imaju ambiciju da pređu cenzus i uđu u parlament kreću se u rasponu od pola miliona do čak desetak miliona evra.
Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija" kaže za "Novosti" da je, prema dosadašnjem iskustvu, 500.000 evra donja granica da bi kampanja bila iole vidljiva.
 
- Ta suma podrazumeva minimalan broj reklama na televizijama, poneki bilbord i bar jedan ozbiljniji miting. Ali, možda se i ta "donja granica" pomeri još nadole pošto su partije u međuvremenu osiromašile i zapale u dugove. Naravno, bogatije stranke imaju kampanju i od više miliona evra - navodi Nenadić.
 
Prema podacima "Transparentnosti Srbije", stranke su na izborima 2014. najviše novca dale za reklame. Za oglašavanje je SNS platio 4 miliona evra, SPS 1,5 miliona, a URS i LDP koje su tada ostale ispod cenzusa dali su po milion evra za televizijski marketing. Naprednjake je ukupno prošla kampanja koštala oko osam miliona evra, a socijaliste oko tri miliona.
 
Prema zakonu, od ukupne sume koja se iz budžeta izdvaja za izbornu kampanju (580,6 miliona dinara), 20 odsto ili 116,1 milion dinara, na ravne časti podeliće sve partije koje žele da za nadmetanje koriste novac iz budžeta. Pre nego što im novac legne na račun, moraće da daju jemstvo državi.
 
To znači da, u slučaju da, na primer, Republička izborna komisija proglasi 15 lista, svaka od njih bi dobila oko 7,7 miliona dinara, što je oko 62.000 evra. Nešto više od desetog dela ukupnih potreba. Nevolja je što toliko novca treba da iznosi i depozit koji stranke polažu na ime korišćenja budžeta. Kao jemstvo, partije polažu novac, bankarske garancije, hartije od vrednosti, ali i stanove ili poslovne prostore.
 
Preostalih 80 odsto od ukupnog iznosa iz budžeta deli se posle glasanja i to na osnovu broja osvojenih glasova i mandata. Za troškove finansiranja kampanje otvara se poseban račun, tako da će i one partije koje imaju problema sa "minusima" moći da koriste novac za kampanju.
 
Autor: Novosti/foto:parlament.gov.rs
  • Che

    11.03.2016 10:02
    Postoji način da to bude mnogo bolje i jeftinije! Doduše, samo je jedan način!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.