Ponovo odbijen zahtev da se Karađorđevićima vrati Beli dvor

Ministarstvo finansija odbilo je žalbu porodice Karađorđević na prvostepeno rešenje Agencije za restituciju u vezi sa vraćanjem Belog dvora.

Agencija za restituciju u prethodno je, 21. januara, odbila kao neosnovan zahtev kraljevih naslednika da dobiju nazad dvorski kompleks na Dedinju, jer je on izuzet iz povraćaja kao spomenik kulture.

Pravnim zastupnicima Karađorđevića sada ostaje da pokrenu upravni postupak pred sudom, a zatim, ako odluka bude negativna po njih, da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Naslednici, prema rečima Zorana Živanovića, advokata prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, još nisu zvanično obavešteni o rešenju Ministarstva finansija.

"Ako tim rešenjem bude potvrđena prvostepena odluka Agencije za restituciju, pokrenućemo spor pred Upravnim sudom. Odgovara nam da se postupak pred upravnim organima završi što pre i da dobijemo šansu da obrazložimo svoj zahtev pred sudom", kaže Živanović i objašnjava da porodica ne spori činjenicu da je dvorski kompleks proglašen za kulturno dobro od posebnog značaja, jer je ta odluka, kako kaže, i doneta baš da Beli dvor ne bi bio vraćen.

Ono što spore jeste zakonsko tumačenje da kulturno dobro ne može biti privatno.

Autor: Novosti

Foto: SPC

  • zivan

    27.03.2016 10:28
    Neophodno je objasniti kako su Karadjordjevici dosli do silnih dvoraca. Kada su Majskim prvratom doveli Petra I Karadjordjevica na presto, ovaj je bio gologuzan, do gusse u dugovima...
  • Besna Sremčina

    27.03.2016 09:44
    Izneli ljudi na tone zlata kada su begali i ostavili svoju "kraljevinu" nacistima kojima se priključila i njihova vojska a sada traže neku pravdu. Kakav užas od države. Kada se bolje sagleda situacija i uzme u obzir ko je sada na vlasti u srbiji dobro je što su ovde, kao da nemamo dovoljno parazita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija