Izvršitelji: Povećali smo finansijsku disciplinu

Zahvaljujući radu javnih izvršitelja povećana je finansijska disciplina u komunalnim potraživanjima a u budžet Srbije, samo po osnovu poreza na dodatnu vrednost uplaćeno je 4,5 milijarde dinara, rečeno je juče na savetovanju javnih izvršitelja na Zlatiboru.

Na Drugom godišnjem savetovanju naglašeno je i da je državna strategija rešavanja materije izvršenja u Srbiji doprinela povećanoj finansijskoj disciplini, i da se to "pre svega odnosi na komunalna potraživanja, u kojima izvršitelji imaju isključivu nadležnost".

Predsednica Komore javnih izvršitelja Srbije Aleksandra Trešnjev rekla je da danas u svakoj opštini u Srbiji posluju javni izvršitelji koji svakodnevno doprinose vladavini prava i predvidljivosti poslovanja, saopšteno je iz te komore.

"Poverioci su prihvatili koncept javnih izvršitelja i svoja potraživanja nam danas poveravaju državne institucije na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, javna i komunalna preduzeća, banke, privredna društva, a u sve većem broju i fizička lica", rekla ona.

Trešnjev je precizirala i da je "zahvaljujući radu izvršitelja u budžet Republike Srbije, samo po osnovu PDV-a, uplaćeno 4,5 milijardi dinara", navodi se u saopštenju.

Od 2012. godine javni izvršitelji u Srbiji primili su više od 1,4 miliona predmeta i rešili više od 83 odsto, dok se preostalih 17 procenata trenutno rešava.

Prosečan broj predmeta po izvršitelju bio je 1.691 predmet sa manjim ili većim razlikama u zavisnosti od područja. Na teritoriji Srbije radi ukupno 239 izvršitelja i 13 zamenika izvršitelja, a na kraju 2015. u kancelarijama izvršitelja bilo je zaposleno 1.400 službenika.

Podsetimo da su u januaru izvršiteljima smanjene nagrade koje dobijaju u postupcima za namirenje potraživanja po osnovu neplaćenih komunalnih i sličnih usluga. I sam Zaštitnik građana je konstatovao da nagrade, u nekim okolnostima, višestruko premašuju osnovni dug, čime se "izigrava njihova propisana svrha i naknada izvršiteljima pretvara u neformalnu kaznu, čime se ugrožava egzistencija građana lošeg materijalnog stanja."

Autor: Beta

  • ns

    27.03.2016 09:02
    1400000 p'rdmeta / 239 izvesitelja =5857 predmeta / izvrsitelju .A ne 1691 (lazu)
    52 nedelje - 4 nedelje za godisnji i praznike = 48 radnih nedelja
    48 ×5 radnih dana= 240 × 4 godine (1912, 13, 14, 15) = 960 radnih dana
    Izvrsitelj treba dva puta da ode na teren da udeli opomenu / po slucaju + okaci u sud obavestenje znaci tri izlaska iz kancelarije. Bez ostalih provera zaprimanja......
    5857×3 / 960=36.6 izlazaka iz kancelarije dnevno
    8 sati ×60 min. / 36.6 izlazaka= 13.11 minuta po slucaju. Izadje iz kanceralije sedne u vozilo ode na adresu vrati se ........ za 13 minuta pa ni Husein bolt nije tako brz.
    Znaci Ovde neko debelo laze.
    Ko proverava izlaske doticnih uteritelja ili samo sve predmete zalepe u sudu na tablu i cekaju proviziju!
  • Lemi

    27.03.2016 08:59
    Nije nego
    Nisu povecali finansijsku disciplinu nego strah i teror.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.