Država dobija monopol nad pokojnicima?

Nacrt novog zakona o komunalnim delatnostima predviđa da samo javna pogrebna preduzeća mogu da čuvaju i prevoze pokojnike.

Ukoliko se usvoji novi zakon o komunalnim delatnostima, javna pogrebna preduzeća praktično će imati monopol na sahranjivanje pokojnika, što će dovesti u pitanje opstanak više od 400 privatnih pogrebnih preduzeća, dok će, s druge strane, usluge sahranjivanja dodatno poskupeti zbog nedostatka konkurencije.

"Novi nacrt zakona, koji je 23. decembra prošle godine prošao javnu raspravu, između ostalog, predviđa da usluge čuvanja i prevoza pokojnika spadaju u komunalne delatnosti, što nigde u svetu nije slučaj. To praktično znači da će ove usluge moći da obavljaju samo javna pogrebna preduzeća", objašnjava predsednik Udruženja privatnih pogrebnika Srbije Dragan Zdjelar.

On kaže da takva odredba predstavlja direktno kršenje brojnih zakonskih odredbi, ali i Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja predviđa da porodica ima pravo da odlučuje o telu pokojnika. "Ukoliko se ovakav zakon usvoji, građani će biti uskraćeni za pravo da raspolažu telom pokojnika, jer će ono biti praktično automatski preuzimano iz bolnica i ustanova i odvoženo u mrtvačnice, koje su u nekim lokalnim samoupravama potpuno neuslovne", objašnjava Zdjelar.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže da će stavljanje monopola na ove usluge dovesti do toga da će ih građani plaćati mnogo skuplje nego do sada.

"Cene sahranjivanja više su u Srbiji nego u ostalim evropskim zemljama. U Italiji se, na primer, troškovi kreću od 350 do 400 evra, a kod nas su oko 900 evra i više. Lokalne samouprave moći će da podignu cene koliko god hoće, što će uticati, pre svega, na najsiromašnije građane, kojima će biti uskraćeno pravo da biraju najpovoljniju cenu", upozorava Rajić i dodaje se nada da će Ministarstvo građevinarstva, koje je predlagač zakona, uvažiti primedbe pogrebnika i iz nacrta, koji još nije došao u Narodnu skupštinu, izbaciti odredbe koje su u suprotnosti sa zakonom o zaštiti potrošača i zakonom o zaštiti konkurencije.

S druge strane, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je predlagač ovog nacrta, kažu da nije tačno da se uvodi monopol na pogrebne usluge, već da se i privatnicima ostavljaju jednake mogućnosti. "Nacrt izmena zakona je u fazi konsultacija sa Evropskom komisijom, ministarstvima i drugim nadležnim institucijama, još uvek ništa nije odlučeno", kažu iz ministarstva.

Autor: Kurir

  • Sale NS

    29.03.2016 21:46
    Ovo je državna verzija Topalovića !
  • Tetla

    29.03.2016 20:48
    Grobari i kurve. Najstariji zanati.
    Hoce li uzeti monopol i nad kurvama?
  • Ivan Beg

    29.03.2016 20:32
    Topalovići !
    Nema para, otimaj gde možeš !
    Bedina bede beda !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.