Ukinuto 307 lažnih invalidskih penzija

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije, obustavio isplatu za 307 invalidskih penzionera.

Da se Srbiji ne bi dogodio grčki scenario lažnih invalidskih penzija gde je Agencija za penzijsko osiguranje pre nekoliko godina otkrila da je na ostrvu Zakintos čak 82 odsto "invalida" bilo lažno, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije, nastavlja da češlja srpske invalidske penzije. Od septembra 2014. kada su krenuli u opsežnu kontrolu do danas, Fond PIO je obustavio isplatu za 307 invalidskih penzionera.

Od tog broja, za 117 njih penzije se ne isplaćuju, jer se korisnici nisu javili na pregled nakon dva poziva, što je bila njihova obaveza.

Fond PIO je na predlog Ministarstva rada krenulo u ovu kontrolu i do sada je pregledano 51.420 predmeta. Od tog broja na kontrolni pregled pozvano je 4.428 korisnika.

Upitani da li je utvrđeno koji je najčešći način na koji se proteklih godina dolazilo do lažnih invalidskih penzija, u Penzijskom fondu ističu da je u najvećem broju slučajeva u pitanju bila lažna medicinska dokumentacija o toku bolesti, dijagnozama i bolničkim lečenjima, koja je kao prilog uz zahtev ulazila u Fond.

Prevara je otkrivena kada je u Fondu PIO pronađena dokumentacija više invalidskih penzionera sa potpuno istom dijagnostikom.

Autor: Politika

  • novosadjanin

    30.03.2016 07:19
    bravo
    Nisam bas 100% deklarisani obozavalac ove sadasnje garniture na vlasti, ali skidam im kapu jer su naceli nesto sto nijedna vlast pre njih nije zelela da uradi. Samo nek tako nastave, dosta je sa nase grbace njima isplacivana penzija, a oni sve vreme bili zaposleni i dobijali extra pare.Treba ispitati ko i kada im je napravio laznu dokumentaciju, a narocito ko je bio u komisiji za odobrenje penzija. Danas ljudi koji su poluzivi ili smrtno bolesni ne mogu da odu u penziju zbog takvih.
  • NIS

    30.03.2016 00:03
    I danici draskovic?
  • Zoro

    29.03.2016 23:58
    A kada
    A kada cete ukinuti hiljade laznih diplomaca. Diplome na racun koji su mnogi, stekli protivpravnu dobit. Barabe da vrate pare, pa da se krivicno "gone"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.