Reforma policije samo u izjavama, ne i u praksi

Iako je krajem prošle godine ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović više puta najavio da će, u okviru programa reformi, do kraja februara u policiji biti otpušten veliki broj tehnoloških viškova i kriminalizovanih policajaca, u toj službi i dalje niko nije dobio otkaz.

Stefanović kaže da će otkaza ipak biti, a da trenutno zatišje nema veze sa predizbornom kampanjom.

Racionalizacija i dekriminalizacija - reči su kojima su se za oko 1.400 policajaca najavljivali otkazi. Otkazi u policiji do Nove godine, do kraja februara - ostali su prazne pretnje.

Ministar policije Nebojša Stefanović i sada kaže biće, ne precizirajući kada. Tvrdi da se još određuju kriterijumi za otpuštanja. I dok govori o racionalizaciji, dekriminalizaciju više ni ne spominje. “Mi nastavljamo sa tom reformom, to nema nikakve veze kao što se često spominjalo, sa izborima ili neizborima. Ja sam uvek govorio da je to, kada smo govorili o ukupnom broju ljudi vezanih za racionalizaciju, da je to uvek manji broj od hiljadu, i da od tih hiljadu ne više od polovine će biti policajci, a druga polovina administracija”, naveo je ministar.

Iako se sa reformama policije, prema rečima ministra nastavlja, stručnjaci smatraju da su one prespore. Donošenje novog zakona o policiji, ne čini reforme, kaže Aleksandar Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

"Reforma znači da se taj zakon sprovodi u praksi, i ako su postojala dobra rešenja koja se tiču upravljanja ljudskim resursima, u praksi vidimo da se postavljaju vršioci dužnosti, direktor policije je vršilac dužnosti, proces otpuštanja je veoma loš, to govori da primena zakona nije dobra”, ističe Đorđević. U većini policijskih sindikata tvrde da viška zaposlenih u policiji nema. O deficitu u policiji često je govorio i bivši direktor Milorad Veljović, koji je govorio da Srbiji fali još oko 12 hiljada policajaca. 

Autor: N1

  • bambino negro

    30.03.2016 11:13
    Predlog
    Staviti ga na poligraf i proveriti da li je reforma policije pocela.
  • dup

    30.03.2016 09:06
    Samim postavljanjem Nebojse Stefanovica na mesto ministra policije su pokazali da ne zele reforme policije. Prvi koji bi trebao da leti je upravo on jel ima laznu diplomu a treba da se bori protiv onih koji krse zakone pravila itd...
  • ns

    29.03.2016 23:34
    Kada je ovde neki drzavni (ne)radnik dobio otkaz a da ga sud opet nije vratio na posao jer eto sta bi drzava bez njega? Zato niko i nece da radi za privatnike bez obzira na platu. Drzavna sluzba je majka pola Srbije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.