Mišković, Kostić, Šaper i Drakulić u "panamskim dokumentima"

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK danas je objavila spisak najpoznatijih ljudi iz Srbije koji su osnivali ofšor kompanije preko agencije "Mossack Fonseca".

Krik koji je učestvovao u projektu "panamski papiri" i analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom, navodi da to što neko poseduje ofšor kompaniju ne znači da je uključen u nezakonite radnje. Ove kompanije, međutim, mogu se koristiti za izbegavanje plaćanja poreza, skrivanje pravog vlasnika, pranje novca i drugo. Neke od osoba koje se pominju u tekstu bile su pod istragama ili su optužene za krivična dela koja se tiču poslovanja u ofšoru. Drugi su, međutim, koristili ove firme u zakonitim okvirima.

Među osobama čija se imena spominju u "panamskim papirima" su porodični prijatelj i poslovni partner gradonačelnika Beograda Siniše Malog, biznismen Vladimir Delić. On je 2009. godine napustio Srbiju, nakon što je državi vratio finansijski propalu fabriku vagona "Bratstvo" koju je privatizovao sa ocem Siniše Malog, Borislavom. Papiri "Mossack Fonseca" su pokazali da se preselio u Dubai odakle rukovodi velikim novcem. Prošle godine otvorio je dve ofšor firme u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a kupio je i panamsku kompaniju koja se bavi međunarodnim prevozom robe prekookeanskim brodovima. Delić je u razgovoru sa novinarima KRIK-a potvrdio da osniva kompanije u UAE, ali one, prema njegovim rečima, nemaju veze sa Sinišom Malim.

Krik navodi da o Siniši Malom nema podataka, jer je gradonačelnik Beograda koristio usluge drugog agenta za otvaranje ofšor kompanija, ali je zato ranije sarađivao sa predstavnikom "Mossack Fonseca" za Srbiju – Markom Harisonom dok je radio u Agenciji za privatizaciju. Takođe, "panamski papiri" pokazuju da se Harison nedavno, kada je obajvljena priča o ofšor firmama Siniše Malog i kupovini stana u Bugarskoj, u centrali raspitivao o poslovima gradonačelnika Beograda.

U "panamskim papirima" spominju se još i kontraverzni biznismen Ivan Sabo koji je učestvovao u nekoliko spornih i uglavnom propalih privatizacija, a Novosađanima je najpoznatiji zbog učešća u privatizaciji trgovinskog lanca "Zvezda".

Dokumenta objavljena u ICIJ bazi otkrivaju i nove detalje o značajnom slučaju iz devedesetih – iznošenju novca na Kipar. Tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević sa svojim saradnicima je, posredstvom ofšor kompanija, na Kipar izneo preko milijardu nemačkih maraka ukradenih od građana Srbije. Slobodan Anđić, koji je prema pisanju medija kum bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, takođe se pojavljuje u bazi.

Novi podaci pokazuju da je srpski biznismen Zoran Drakulić bio punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu za koju se sumnja da je preko nje iznet deo novca iz Srbije. Vuk Hamović, poznati trgovac strujom, u bazi se pojavljuje kao Drakulićev poslovni partner.

Srđan Šaper, jedan od važnijih igrača u oglašavanju u Srbiji i jedna od najmoćnijih osoba u medijima, koristio je ofšor kompanije da tri miliona evra, koje je zaradio prodajom prostora za oglašavanje, pošalje iz Srbije u ofšor destinacije – na ostrva Niue, Samoa  i Bahame. Šaper je vlasnik kompanije "Mediapool" u Srbiji, ali je paralelno osnovao i istoimenu ofšor firmu, na koju je slao novac. Ovaj novac zaradio je prodajući prostor za oglašavanje na najvećim nacionalnim televizijama – Radio televiziji Srbije i televiziji Pink.

U dokumentaciji o otvaranju ofšor kompanija se pojavljuju i srpski biznismeni Milan Popović, Vojin Lazarević, Miodrag Kostić, Predrag Lučić, Filip Cepter i Ljiljana Mišković - supruga poznatog srpskog biznismena Miroslava Miškovića.

Takođe, dokumenta pokazuju i da su piloti Slobodan Stričević i Đorđe Jovanović, koji su povezani sa slučajem šverca cigareta u Crnoj Gori i Italiji, a za koji su sumnjičeni bili crnogorski premijer Milo Đukanović i kontroverzni biznismen Stanko Subotić, osnovali 2009. godine ofšor kompanije. "panamski papiri" pokazuju i da ofšor firmu ima i pilot JAT-a Vladimir Banjac, koji je sa nekoliko partnera vlasnik "Nanoispekta", jedine firme u Srbiji koja markira gorivo. 

Železara Srbije se pojavljuje kao partner jedne firme sa Devičanskih ostrva koja je pod istragom zbog pranja novca i ilegalne trgovine uglja.

Preko agencije "Mossack Fonseca" ofšor kompanije su otvarali i dizajnerka srpskog porekla Roksanda Ilinčić, fudbaler Darko Kovačević, građevinski inženjer Zoran Florić.

Više o ljudima iz Srbije u "panamskim papirima" pogledajte na sajtu Krika, koji je najavio da će narednih dana objavljivati posebne priče o tome šta je otkriveno u sklopu velikog međunarodnog istraživačkog projekta novinara iz celog sveta. 

Autor: Krik

  • Poreski obreznik

    05.04.2016 19:13
    Za primer neradnom narodu. Ko placa porez je idiot i treba ga proterati iz Srbistana.
  • Overlord

    05.04.2016 14:54
    Kipar, Malta, Luxemburg, Devičanska ostrva, Panama, Pakistan, svi to rade i off shore je legalna kompanija.Šta mislite koliko je u SRB bilo osim šarića takvih investitora.

    Nije problem u poreskom raju,nego u poreskom paklu koji ste napravili u SRB, zaposlili preko knjižica nesposobnog kurtu i murtu i da bih zaradio dinar sebi za platu treba da dam državi 3.Pa gde to još ima.Država živi u komunizmu i paje narod preko energenata, akciza i poreza, a svi ostali su u robovi iz kamenog doba.
    Normalni su odvno zbrisali odavde, ostale budale koje plaćaju poreze i veruju da će sutra biti ovde biti bolje.
    Dali ste željezaru kinezima.Teško onom koga rus greje, amer brani, a kinez treba da hrani.
  • Scotch Bonnet

    05.04.2016 14:51
    Sve sami sponzori politickih partija! Bilo bi dobro kada bi se procesljale sve veze nasih politicara sa raznim biznismenima, to bi ujedno znacilo da u Zabeli i Sremskoj Mitrovici ne bi bilo mesta a skupstina srbije zajedno sa pokrajinskom vladom ne bi postojala. Po mom misljenju to bi bila idealna solucija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija