Mnogo odlikaša koji jedva prođu testove

Mali maturanti moraće da se potrude i osvoje veliki broj bodova na završnom ispitu ako hoće da budu sigurni da će moći da upišu željenu školu.

Razlog je to što se i ove godine, kao i prethodnih, očekuje da će veliki broj đaka u svedočanstvu imati sve petice, a one nose čak 70 od maksimalnih sto bodova za upis. Zato će biti važna raspodela onih ukupnih 30 poena sa testova.

Tako je bilo i prošle godine, kada su se u najpopularnije škole prijaljivale desetine "vukovaca", pa su zauzeli cela odeljenja nekih medicinskih škola. U generaciji koja je srednju školu upisala prošlog juna, čak polovina bila je odlična, trećina vrlodobra, a tek 1,4 odsto učenika je osmi razred završilo sa dovoljnim uspehom.

Prosečan uspeh generacije koja je prošlog juna polagala malu maturu iznosio je 4,11. Svaki sedmi osnovac bio je "vukovac". To je pokazala analiza rezultata završnog ispita, koju svake godine radi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Ipak, zaključak je i to da svedočanstva krcata peticama, ipak, nisu odraz besprekornog znanja i dostignutih visokih kriterijuma, već popustljivosti nastavnika i poklanjanja ocena.

Osim uspeha na završnim testovima iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa, stručnjaci Zavoda ukrstili su i zaključene ocene svih osmaka u Srbiji i dobili rezultate koji pokazuju da su osrednji đaci jedne škole bolje rešavali maturske zadatke od "vukovaca" druge škole. Ispostavilo se da je najviše onih koji su jedva "namakli" prosek 3,50 i 4,50, a učenici koji su završili osmi razred sa 3,40 ili 4,40 pravi su izuzetak. Stručnjaci Zavoda objašnjavaju da je to jasan pokazatelj da "postoji tendencija nastavnika da nezasluženo nagrađuju učenike".

"Stiče se utisak da su nastavnici prilikom ocenjivanja uzimali u obzir i neke druge kriterijume, koji nisu predviđeni Pravilnikom o ocenjivanju, i na taj način bili popustljivi i neobjektivni pri proceni znanja učenika. Posledica takvog ocenjivanja je neopravdano visok opšti uspeh, jer je gotovo svaki drugi učenik odličan, a svaki peti ispunjava najviše kriterijume iz svih školskih predmeta", navedeno je u analizi.

U Zavodu smatraju da više razloga utiče na masovno poklanjanje ocena i poplavu "vukovaca". Navode da nastavnici trpe pritiske roditelja, učenika i kolega. Na snižavanje kriterijuma, kažu, utiče i potreba da budu dobro vrednovani kroz uspeh svojih učenika. Zbog ovakvog ocenjivanja, navedeno je, teško je predvideti nivo i kvalitet znanja učenika i kvaliteta obrazovanja u osnovnoj školi.

Analiza rezultata završnog ispita pokazala je da je znanje "vukovaca" veoma neujednačeno iz različitih predmeta, ali odstupanja se beleže i zavisno od okruga.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati OVDE.

  • HA HA HA

    06.06.2016 15:59
    već vidjeno
    Roditelji vukovaca sa poklonjenim ocenamapodržavaju ovaj sistem.
    Šta ih briga,za ostale, njihova deca su profitirala na račun vrlodobrih i ostalih odličnih učenika kojima ocene nisu poklonjene.
    Pa kao ne shvataju u čemu je problem ha ha ha
  • DISKRIMINISANA DECA

    06.06.2016 13:45
    ništa novo
    Možda tebi i nekima JESU POKLONJENE ocene ,da bi bila vukovac ili imala veći prosek i dobila veći broj bodova za upis,
    Problem je što ocene nisu POKLONJENE SVIMA
    Tako da oni kojima NISU POKLONJENE OCENE IMAJU MANJI BROJ BODOVA.
    Recimo velikom broju vrlodobrih i odličnih djaka koji nisu vukovci, ocene NISU POKLONJENE , a svaki bod i SVAKA OCENA za upis je bitna, računa se PROSEK
    Deca koja NEMAJU POKLONJENE OCENE SU DISKRIMINISANA, jer će teže ili NIKAKO upisati željeni smer(deficit bodova u startu)
    Zaštitniče prava gradjana, oglasite se!
    Da li je normalno da za upis u novosadskim gimnazijama, ekonomskoj, medicinskoj i elektro školi treba imati MINIMUM 90 bodova? A u Vrbasu, Somboru, Bačkoj Palanci, Bačkom Petrovcu itd MINIMUM 65!?
  • nista novo

    06.06.2016 08:49
    Ne razumem sta je ovde novo. Ja sam u skolu isla osamdesetih, isto je bilo. I sama sam bila vukovac, a sasvim sigurno je bilo predmeta koje nisam volela, pa ni znala za peticu, pa su se neke ocene poklanjale, meni ko i drugima. Besmislena i nepotrebna praksa, ali na kraju sve dodje na svoje. Profiltrira zivot zito od kukolja. Mozda cete ako ste zito morati da promenite livadu i odete u neke inostrane, ali ni to nije kraj sveta, bar cete biti okruzeni sebi slicnima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.