Mlade i žene u menopauzi najčešće zlostavljaju muškarce

Prema podacima iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, muškarci su jedna šestina od ukupnog broja pacijenata koji su primljeni kao žrtve nasilja u porodici, ali je ipak češći vid zlostavljanja psihičke prirode.

Za sedam godina braka i šest godina od razvoda Vladimir Latinkić iz Zmajeva je preživeo pravi pakao.

Supruga ga je tukla metalnom štanglom, pljuvala, psovala, pretila, tukla je i njegovu majku, ali i decu. Ipak, batine je podnosio, i kaže da je to ništa u odnosu na psihičko maltretiranje, vređanje i zlostavljanje.

Kako tvrdi, nakon razvoda preživljava novu golgotu jer ona sada hoće da mu oduzme decu.

Zašto jači trpi batine?

Problem zlostavljanog muškarca i oca je u startu u sukobu sa opšte prihvaćenom tezom da je muškarac najjači u porodici i da su, shodno tome, žene i deca žrtve. Iako statistike pokazuju da je ovo najčešća situacija u porodici gde se dešava zlostavljanje, praksa otkriva da može biti i obrnuto.

Stručnjaci se slažu da uloga žrtve ili zlostavljača nema veze sa polom, a stereotipi vezani za polove samo otežavaju otkrivanje i procesuiranje ovakvih slučajeva, kaže oligofrenolog Tanja Todorović.

- Možda je teško poverovati u priču o muškarcima kao žrtvama nasilja, ali prihvatanje ravnopravnosti polova podrazumeva i prihvatanje činjenica da uloga žrtve nije privilegija žena. Međutim, nezavisno od proklamovane polne ravnopravnosti, trpljenje nasilja nema nikakve veze sa polom i sa tim ko je fizički jači. Samo što deluje apsurdno da neko ko je jači trpi batine, a uopšte nije stvar u mišićima nego u glavi - rekla je Todorovićeva za Mrežu 21.

Milan Janković, diplomirani pravnik i stručni saradnik u Centru za socijalni rad, navodi da naši zakoni, kada je u pitanju tretiranje nasilja u porodici, ne prave razliku u polovima. Ipak, iz iskustva svedoči da se situacije u kojima je muškarac žrtva ređe procesuiraju.

- U našoj zemlji postoji celovit sistem zaštite od nasilja u porodici, koji istovremeno prožima neke preventivno porodično-pravne mere zaštite s jedne strane, kao i represivne krivično-pravne mere zaštite. Te mere zaštite su jednako dostupne svim građanima, bez obzira na polnu razliku ili bilo koju drugu pripadnost. U tom smislu se ne pravi razlika, mada neka psihološka, sociološka i kriminološka istraživanja nesumnjivo pokazuju da su u najvećem broju slučajeva žrtve nasilja u porodici žene, deca i stare osobe. Prema nekim podacima o rasprostranjenosti nasilja u porodici čak preko 90 odsto slučajeva izvršioci nasilja u porodici jesu muškarci, a to neka istraživanja nesumnjivo pokazuju - kaže Janković.

Stručnjaci tvrde da je najčešći vid zlostavljanja muškarca psihički i emotivni, a ređe fizički. Međutim, zbog same prirode zlostavljača i patrijahalnog okruženja, žrtva, iako je možda fizički jača, proživljava veliku patnju.

Kakve vrste zlostavljanja trpe muškarci?

Prema nekim procenama, kada su u pitanju nasilne žene u porodici, to su uglavnom mlade i žene u menopauzi.

- Žene statistički češće od muškaraca koriste kao oružje sve i svašta, a to su čaše, flaše, pepeljare, saksije za cveće, itd. kako bi kompenzovale nedostatak fizičke snage. Ipak, kada se govori o nasilju nad muškarcima obično se prepoznaju samo najbrutalniji slučajevi. Jer žene najradije koriste psiho teror, omalovažavajući partnere da su nesposobni da izdržavaju porodicu, namećući im seksualnu apstinenciju, ucenjujući ih da neće viđati decu, da se odreknu imovine i slično. Ukoliko je sve to ne zadovolji nasilnica se neće libiti da se predstavi kao žrtva zlostavljanja - kaže Tanja Todorović

Većinu muškaraca je stid da prizna da im je ogrebotinu i masnicu na telu nanela žena. Onima koji se odluče da govore o tome niko ne veruje, pa je to glavni razlog zašto muškarci ne prijavljuju nasilne partnerke.

Fizičke posledice koje žene nanose muškarcima obično nisu toliko velike i naročito vidljive, pa samim tim manje privlače pažnju drugih, ali to što nešto nije uočljivo na prvi pogled ne znači da ne postoji.

Nasilje u porodici, bez obzira na pol, reguliše Krivični zakon i Porodični zakon iz 2000. godine. Na koji način će sud i ostale institucije zaštiti prava zlostavljanog muškarca i oca zavisi pre svega od profesionalca u tom procesu i njihove konstantne edukovanosti na ovu temu.

  • Noname

    24.11.2022 09:53
    Tortura
    Kad upises u trazilicu pojam nasilna zena, nema skoro nista, ali izbaci naslove tipa, zasto zene trpe nasilje. Godinama trpim uvrede svih vrsta, ubila je u meni sve sto sam osjecao. Trpim radi djece, cim oni stanu na noge, kraj.
  • Sud

    24.06.2016 10:50
    Upravo ono so je :/ napisao plus sto je kod nas sudstvo naklonjeno majkama i prilikom razvoda u 99% slucajeva dodeljuje decu majci iako je nasilna. Pa vi birate - da li ziveti sa ludom zenom i decom i na taj nacin biti blizu dece i eventualno ih zastititi i istovremeno trpiti ili razvod - vi ste na miru al' ne vidjate decu i ko zna sta ona prezivljavaju pored takve majke.
  • Jezičare

    24.06.2016 10:45
    Ne da zlostavljaju, nego kada bi svetska vlada shvatila potencijal ženskog jezika, to bi ubrzo postao najplaćeniji posao i najzaposlenija medijska agencija za ispiranje mozga.
    Zlostavljanje kao pojam ima različite aspekte, i nisu svi fizička sila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.