Kome iseku struju, plaća 4.000 dinara

Od početka meseca svi građani Srbije kojima je isključena struja, plaćaće jednake iznose jer su cene takozvanih nestandardnih usluga "EPS Distribucije” sada iste u celoj zemlji, što nije bio slučaj dok je bilo više distribucija.
Odobrenim cenovnikom obuhvaćene su povremene usluge na zahtev kupca, korisnika sistema, ali i one koje se preduzimaju kada se kupac, odnosno korisnik, ne ponaša u skladu s važećim propisima i nisu obuhvaćene cenom pristupa sistemu ili troškova priključenja. 
 
Zapravo je reč o cenama usluga vezanih za obustavu isporuke električne energije, ponovno priključenje nakon obustave, isključenje, zamenu brojila zbog ispitivanja ispravnosti, izdavanje uslova za projektovanje priključenja, izdavanje uslova i mišljenja za priključenje elektrana... Među nestandardnim uslugama je i vanredna kontrola ili očitavnje brojila i taj trošak je sada od 20 do 30 odsto manji, a ponovno uključenje struje dužnicima na brojilu sada je značajno jeftinije – u pojedinim sredinama i tri puta. 
 
Tako isključenje struje na brojilu košta oko 1.000 dinara, a na banderi oko 4.000 dinara, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost. Ipak, to nije jedini trošak koji je pred onima kojima je isključena struja jer je i cena ponovnog uključenje na mrežu ista kao i za isključenje – oko 1.000 dinara. To znači da je trošak koji će platiti oni kojima je struja isključena i ponovno uključena oko 2.000 dinara, bez PDV-a. 
 
Po rečima Predraga Matića iz "EPS Distribucije”, te usluge nisu novina jer su se i ranije naplaćivale i nije reč o novom nametu, ali je, u skladu sa Zakonom o energetici, prvi put nestandardne usluge i njihove cene definisala "EPS Distribucija”. Cena priključenja na mrežu nije se menjala, ali su znatno niži troškovi izdavanja uslova za projektovnje i priključenje novih potrošača. 
 
– Za najobičniji objekat s jednim brojilom cena je bila 6.900 dinara, a sada je oko 4.000, dok je za kolektivno stanovanje od pet do 64 brojila, umesto 13.800 dinara, cena sada 9.300 – rekao je Matić.
 
Ukoliko se odoboreni cenovnici ne poštuju, građani treba nepravilnosti da prijave lokalnim distribucijama. Ako se utvrdi da potrošači nisu odgovorni za greške u obračunu ili probleme s brojilom, trošak će snositi "Elektrodistribucija”, a plaćeni iznos se refundira.
  • magistra

    23.07.2016 09:19
    istina
    u ovoj drzavi samo siromasni i posteni ljudi placaju kazne!
  • ana

    22.07.2016 20:28
    kaljenje
    a zasto ne iskljuce gradjane kada traze vec cine samo privremneno uz visoku nadoknadu kod uklj i iskljuc. a posle ZAUVEK .
    Zasto u startu uzmu koliko sataracka domacinstva ne potrose . Velike pare za NISTA.Jos nartovariili rts parazite.1 dinar potrosis 1 dinar das drzavi halavoj.
    sve su smislili da nikom ne padne na pamet kad nema para da trazi da ne trosi struju. moze samo da ne jede sve mora ostalo pa i da se greje usred leta na 40 C i ujedno i hladi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.