Oprez u inostranstvu, paprene provizije na kartice

Platne kartice u inostranstvu treba mudro koristiti kako njihovi vlasnici na kraju ne bi platili papren ceh zbog provizija, kako bi izbegli dupla plaćanja kursnih razlika, ali i kako bi stepen bezbednosti bio što veći.
Podizanje novca na bankomatima u inostranstvu košta od jedan do tri odsto ili minimalno 3-5 evra po transakciji. Za plaćanje u radnjama provizije su oko jedan odsto, ali nije redak slučaj da kod pojedinih kartica plaćate kombinaciju provizije u određenom procentu i fiksne naknade, recimo, dva odsto plus dva evra.
 
Između ostalog, savet bankara jeste da građani uštede tako što će podići određenu sumu na bankomatu jednom ili bar manje puta dok su u inostranstvu, jer ako podižu po 20-ak evra više puta, banka će im svaki put računati proviziju.
 
U Narodnoj banci Srbije ukazuju da svaki vid plaćanja nosi određene rizike, ali je platna kartica, zbog zaštitnih mera za korisnika ipak bezbednija od gotovine, mada može biti nezgodnija opcija jer se dešava da, naročito u manjim turističkim mestima, ne može da se plati karticom jer nema POS terminala. "Prednost kartice u odnosu na gotovinu je i u tome što njen gubitak ne mora istovremeno da znači i gubitak novca, pod uslovom da vlasnik brzo reaguje. Banka, po Zakonu o platnim uslugama, ima obavezu da blokira karticu i na taj način eliminiše mogućnost njenog neovlašćenog korišćenja", rekli su u NBS.
 
Visina provizije za korišćenje bankomata u inostranstvu, kako dodaju, razlikuje se zavisno od vrste kartice, iznosa koji se podiže, ali i same banke. Ukoliko nema mogućnosti da se na prodajnom mestu plati karticom, te je opcija podizanje novca sa bankomata, NBS savetuje građane da koriste debitnu karticu, budući da su provizije najčešće niže nego po osnovu korišćenja kreditne kartice.
 
"Neke banke u inostranstvu ne naplaćuju proviziju za podizanje novca debitnom karticom ukoliko imaju takav ugovor sa bankom izdavaocem u Srbiji. Česta je zabluda da banka u inostranstvu neće naplatiti proviziju za podizanje s bankomata iste bankarske grupacije kao banka koja je izdala karticu. Podizanje novca s bankomata bez provizije moguće je samo ako su banke međusobno regulisale to pitanje", objašnjavaju u NBS.
 
Građani koji koriste karticu koja zadužuje dinarski račun, prema savetu centralne banke, morali bi da uzmu u obzir i troškove konverzije, što opet zavisi od vrste valute i banke.
 
"Troškova konverzije valuta neće biti ako korisnik poseduje devizni račun u istoj valuti, povezan s platnom karticom. Ako ipak plaća u valuti koja je različita od one na njegovom deviznom računu, trebalo bi da zna da će banka u tom slučaju uraditi duplu konverziju", navode u NBS ilustrujući primerom da, ako je robu i usluge plaćao u dolarima, a devizni račun mu je u evrima, banka će prvo konvertovati dolare u dinare, a zatim još jednom dinare u evre.
 
Postupak plaćanja karticom vezanom za dinarski račun je takav da će banka, nakon konverzije, automatski rezervisati sredstva na dinarskom računu klijenta u odgovarajućoj dinarskoj protivvrednosti. U NBS-u kažu da rezervisanje ne znači da je banka naplatila uslugu korišćenja kartice i zadužila račun, već samo da klijent nema dalju mogućnost raspolaganja tim novcem.
 
Ovo je, kažu, važno jer, ako je plaćano u trenutku kada se ne obavlja platni promet, uveče ili tokom vikenda, banka će kasnije zadužiti račun i to za onaj iznos u dinarskoj protivvrednosti po kursu važećem na taj dan. "To znači i da, ako je u međuvremenu došlo do promene vrednosti dinara, sredstva koja će biti skinuta s dinarskog računa, mogu biti različita od onih koja su ranije rezervisana", kažu u NBS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija