Inspekcija rada dobila dva automobila od "Jure"

Za šest godina koliko fabrika "Jura" posluje u Srbiji žalilo se 26 zaposlenih, a u jednom slučaju radnik se inspekciji obratio dok je u toj fabrici radio, pokazuje izveštaj koji je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dostavilo listu "Danas".

U izveštaju inspekcije rada navodi se i da je u tri navrata inspekcija kaznila Juru zbog propusta sa 300.000 dinara, a Ministarstvo rada potvrdilo je da je tokom aprila 2013. fabrika 'Jura' u Nišu donirala Inspektoratu za rad dva automobila, marke Kia i to, kako se navodi u odgovoru, isključivo za 'unapređenje i poboljšanje rada Inspektorata za rad, odnosno terenskog rada inspektora".

Prema izveštajima inspektora za rad u Nišu, Kragujevcu i Leskovcu, od 2010. do danas inspekcija je dobila na desetine zahteva zaposlenih. Konkretno, u Rači 17 radnika Jure je tražilo da inspekcija reaguje različitim povodima, najviše zbog nepoštovanja ugovora o radu, dok je u Nišu takvih pojedinačnih zahteva bilo devet, uz jednu anonimnu.

U većini slučajeva zahtevi su odbačeni, jer zaposleni u Juri koji su se žalili inspekciji nisu kasnije podnosili zahtev za odlaganje izvršenja rešenja za donošenje pravne presude a to je jedina mera koju, kako su naveli, inspektor rada može da preduzme ukoliko se osoba žali nakon što joj je prestao radni odnos.

Tokom šest godina koliko je Jura u Rači, inspekciji rada se žalilo 17 radnika, ali u Ministarstvu ističu da su se svi podnosioci žalbi za zlostavljanje na radu i mobing, inspekciji žalili nakon prestanka radnog odnosa, osim Mirjane M. Kako tvrde u Ministarstvu, po Zakonu o radu, inspekcija je nadležna samo za zaposlene, ne i one koji nisu u radnom odnosu.

Podsetimo, ministar rada Aleksandar Vulin 29. aprila je rekao da je bilo manjih nepravilnosti, a da se nijedan radnik nije obratio inspekciji dok je bio zaposlen.

Opširnije na sajtu lista "Danas".

Vulin: Bilo nepravilnosti u "Juri"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je u kompaniji "Jura" bilo nepravilnosti. Ta kompanija je, prema njegovim rečima, u protekle dve godine imala više inspekcija nego od kako je došla u Srbiju i to uglavnom po prijavi radnika i to onih koji nisu više u radnom odnosu.

"Mi ne možemo da pomognemo nekome ko više nije u radnom odnosu. Bilo je nepravilnosti u "Juri", one su ispravljene, za to su čak i kažnjeni", rekao je Vulin.

On je za RTS rekao da je "Jura" poklonila Inspekciji rada automobile 2013. godine i da ne može da ulazi u motive zašto se to radilo pre nego što je preuzeo vođenje tog ministarstva, ali da je u njegovom mandatu sprovođen zakon.

  • Svoji na svome

    25.07.2016 10:45
    Ima li nešto u Srbiji, što se ne može kupiti? I to jeftino.
  • Žikica

    25.07.2016 10:19
    U moje vreme se to zvalo mito, a sada donacija.
  • DonJuan

    25.07.2016 09:38
    A preglupi Srba i dalje gleda RTS, izadje na izbore i zaokruzi napreDNO. Za bolje i nije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.