Nema razloga za paniku oko radona

Prirodnog radioaktivnog gasa radona u Srbiji ima u koncentraciji koja je u skladu sa zakonskim preporukama, pa nema razloga za podizanje panike o posledicama udisanja tog gasa, saopštila je danas Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.
Ta agencija je navela da su nešto više koncentracije radona izmerena jedino u u regionu Niške banje, koja je i do sada bila poznata kao oblast sa povišenom koncentracijom radona.
 
Povodom pisanja medija da dugoročnim udisanjem radona, građani "gotovo sigurno" postaju žrtve karcionoma, Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije saopštila je da je oko 94 odsto izmerenih koncentracija radona u kućama i stanovima u skladu sa godišnjom prosečnom koncentracijom.
 
"Rezultati merenja u drugim zemljama Evrope kao što su Švedska, Finska, Češka, Austrija, Švajcarska, pokazuju da najveće izmerene vrednosti u tim zemljama idu i preko nekoliko hiljada bekerela po metru kubnom. I u ovim zemljama živi se sa znatno višim nivoima radona nego što je kod nas", saopšteno je.
 
Agencija je dodala i da je radon prisutan od nastanka planete i da je potrebno da naučimo kako da živimo s njim, kao i kako da ga kontrolišemo. Oni su najavili da se precizniji rezultati merenja mogu očekivati početkom septembra.
  • Mega Doktor

    30.07.2016 00:39
    Ako pijete litru mleka sa aflatoxinom dnevno nema razloga za brigu jer se aflatoxin vezuje za radon i izbacuje ga iz pluca u jetru i ostale organe.
  • Bugi Vugi

    29.07.2016 23:01
    Nema razloga za paniku oko idiota. Agencija za zastitu od idiota i intelektualnu sigurnost Srbije saopstila je danas da je koncentracija idiota ispod dozvoljene granice a tek nesto malo iznad Severne Koreje i Turkmenistana.
  • Novosadjan

    29.07.2016 21:53
    E ako "stručnjaci" kažu da je bezopasno onda je vreme. Za bez te noge u....ću vas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.