Stigle tri ponude za Galeniku

Koverte sa dokumentacijom tri potencijalna strateška partnera Galenike otvorene su danas u Ministarstvu privrede, a dostavile su ih kompanije iz Indije i Brazila i britansko-ruski konzorcijum.
Zainteresovani investitori su Cadila Pharmaceuticals Limited iz Indije, EMS S.A. iz Brazila i Konzorcijuma Frontier Pharma Limited iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovax Pharm iz Rusije.
 
Nakon procene da li je dokumentacija validna, komisija će utvrditi ko je najbolji ponuđač, a pregovori sa prvorangiranim mogu da traju najduže 90 dana. Tek po okončanju pregovora, znaće se ko će biti partner ove farmaceutske kompanije.
 
Procedura je takva da sledi analiza dokumentacije kako bi se utvrdila njihova valjanost, a sledeći korak je otvaranje finansijskih ponuda. Konačnu rang listu utvrđuje komisija, a ponude za strateško partnerstvo će biti rangirane tako da će prednost imati ona kompanija koji ponudi zaposlenje za najveći broj radnika u Galenici.
 
"Prilikom rangiranja uzeće se u obzir i ponuđeni iznos dokapitalizacije Galenike za 25 odsto kapitala i ponuđeni prihod države prilikom prodaje kapitala Galenike nakon isteka strateškog partnerstva", navode u Ministarstvu privrede.
 
Konačnu rang listu usvaja Vlada Srbije i proglašava najpovoljnijeg ponuđača. Pregovori sa prvorangiranim traju najduže 90 dana.
 
Postupak privatizacije Galenike se sprovodi modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije novčanim ulogom u minimalnom iznosu od sedam miliona evra, kojom strateški partner stiče 25 odsto akcijskog kapitala Galenike.
 
Strateško partnerstvo može trajati najduže pet godina, a od partnera se očekuje da sprovede operativno i finansijsko restrukturiranje Galenike čime će, kroz povećanje vrednosti te kompanije, biti stvorena dodatna vrednost za državu koja ostaje većinski vlasnik.
 
Po okončanju strateškog partnerstva, a nakon uspešnog operativnog i finansijskog restrukturiranja Galenike, organizovaće se zajednička prodaja većinskog kapitala farmaceutske kompanije, čime se očekuje da će privatizacioni prihodi za državu biti maksimizovani.
 
Strateški partner je u obavezi da obezbedi najmanje pet rukovodilaca kojima će biti povereno operativno upravljanje Galenikom u periodu trajanja strateškog partnerstva, a koji imaju najmanje 10 godina iskustva, od čega najmanje pet godina na rukovodećim pozicijama u farmaceutskim kompanijama i/ili na poslovima finansijskog ili operativnog restrukturiranja. U slučaju da ne bude sklopljen ugovor sa nekom od zainteresovanih kompanija, Vlada Srbije je spremila Plan B za rešavanje obaveza Galenike.
 
 
 
  • Zivan

    30.07.2016 08:17
    Pre pet godina drzzava je za Galeniku trazzila 200 miliona evra. U medjuvremenu je preduzece napravilo 250 miliona evra gubitaka, odista je iznenadjenje da ce neko da udje u partnerastvo sa takvom kompanijom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija