EPS kupio polovne pumpe po ceni duplo većoj nego što koštaju nove

Nakon što je platila najmanje 15 miliona evra Južnoj Bačkoj za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava, Elektroprivreda Srbije je od ove kompanije kupila i pumpe korišćene u ovom poslu. U pitanju su polovne pumpe koje sa pratećom opremom koštaju 600.000 evra, dok je cena novih pumpi dvostruko manja.

EPS je u oktobru 2015. godine raspisao tender za nabavku dve polovne pumpe, pri čemu je naveo tačnu marku i tip pumpi koje želi da nabavi. Baš tu marku i taj tip kompanija "Južna Bačka" kupila je u oktobru 2014. godine, a za potrebe EPS-a prilikom isušivanja potopljenog kopa Tamnava.

Kako BIRN saznaje u austrijskoj kompaniji "Andritz" (Andric), kompanija ENTJUBA ("Entergotehnika Južna Bačka") je u oktobru 2014. godine kupila dve pumpe tipa "FP 40-700 DD" i da niko više u Srbiji od njih nije kupovao ove pumpe. Identičan model se navodi i u tenderu EPS-a iz oktobra 2015. godine pod nazivom - "Nabavka dve polovne dvouzlazne pumpe tipa FP 40-700 DD sa postoljem, pratećom opremom i potisnim cevovodom".

Pritom, iz "Andritz-a" poručuju da nova pumpa navedenog modela košta 165.000 evra, što znači da za dve pumpe treba izdvojiti 330.000 evra. Međutim, EPS je sa "Južnom Bačkom" sklopio ugovor o kupovini dve polovne pumpe sa pratećom opremom za 71 milion dinara, što je približno 600.000 evra. U prateću opremu ulaze cevovod, postolje za pumpu i čamac za četiri osobe.

Na pitanje upućeno direktoru EPS-a Miloradu Grčiću zašto baš sada EPS kupuje ove pumpe i da li je kompanija ikada kupovala pumpe slične snage i sličnog tipa, BIRN je dobio pisani odgovor u kome se kaže. "Pumpe su kupljene imajući u vidu klimatske promene i velike padavine".

Inače, BIRN je ranije izveštavao kako je posao isušivanja kopa Tamnava vredan 15 miliona evra septembra 2014. dobio je konzorcijum koji čine kompanija iz Novog Sada "Energotehnika Južna Bačka" i rumunska kompanija "Neš". Međutim ove dve firme zapravo nisu ispunjavale tenderske uslove s obzirom da nisu imale referencu i iskustva u poslovima ispumpavanja velikih voda. Takođe, protivno zakonu, pobednički konzorcijum nakon ulaska u posao angažuje treću kompaniju koja nije navedena kao podizvođač, holandski "Van Hek", kompaniju koja je specijalizovana za ispumpavanje voda i koja raspolaže opremom, a pre svega, pumpama.

Dvadeset holandskih pumpi je izbacilo najveći deo vode iz potopljenog rudnika. Ipak, kako je vlasnik "Južne Bačke" Dragoljub Zbiljić u telefonskom razgovoru za BIRN rekao u decembru 2014. godine, holandske pumpe nisu mogle da dopru do većih dubina, pa je on kupio austrijske "Andric" pumpe koje to mogu.

Danas, gotovo dve godine kasnije, na pitanje zašto su kupljene polovne pumpe, kada nove koštaju isto, ili čak manje od onoga što je plaćeno "Južnoj Bačkoj", u EPS-u odgovoraju da je to netačna informacija, i dodaju: "S obzirom da je njihova (polovnih pumpi, prim. aut.) primena opravdana u slučaju značajnih poplava, ekonomski nije opravdana kupovina novih pumpi za ove namene".

Iz ovog kopa i iz Kolubare se crpi ugalj od koga se proizvede 50 posto električne energije u Srbiji. Situacija je zahtevala hitnost i brzo delovanje, ali sa početkom isušivanja se počelo tek u septembru. Zbog odlaganja početka isušivanja za četiri meseca naneta je šteta energetskom sektoru i budžetu Srbije od najmanje 120 miliona evra.

EPS je ovo odlaganje pravdao uslovljavanjima Svetske banke od koje je uzet kredit za saniranje šteta od poplava i koja je nalagala da se kompanija koja će isušivati kop izabere na tenderu.

Opštirnije o ovoj temi pročitajte na sajtu BIRN-a.

  • Marija

    24.08.2016 15:36
    EPS
    Treba u EPS-U da se još poneko zaposli.Znamo mi da rade ljudi i bez kvalifikacija ,ali su se svesrdno angažovali oko izbora. Ne rade oni ništa za državu nego za svoje dzepove.Otpustite neradnike ako smete.
  • panonius

    24.08.2016 12:48
    štednja !!!!!
    Zlatousti urla u vezi štednje a njegova regimenta klepa li klepa! Zlatousti , štedi prvo na predsedniku i njegovoj ljubljenoj sa fondovima , koji su otišli u Rio na godišnji plaćeni , pa onda češljaj šta ti i koliko bratija klepa !!!! Mlaka voda , mlako pivo = urin !!!!!
  • Mile

    24.08.2016 00:01
    Sljam
    Nije jasno,ko je sljam !

    Ovi, sto pljackaju drzavu.
    Oni, sto su hapseni pa pustani.
    Oni, sto su u zatvoru.
    Mi, kojima rastu usi nemo gledajuci pljackanje zemlje.
    Ovi sto ponesto napisu o pljacki zemlje.
    Ili Prlainovic sto je covek sa mudima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.