Nagrade za sudove koji najbrže reše zastarele predmete

Stručnost i ažurnost sudova u Srbiji od oktobra će biti novčano nagrađivane iz sredstava Svetske banke.

Da bi konkurisali, sudovi treba da povećaju broj ukupno rešenih i broj rešenih starih predmeta.

Kako saznaje list Blic, Vrhovni kasacioni sud doneo je na poslednjoj sednici pravilnik o dodeli nagrada i priznanja sudovima. Nagrade se dodeljuju jednom godišnje za prvostepene sudove i o njima će odlučivati komisija Kasacionog suda, kojom će predsedavati predsednik. Dodeljivaće se u četiri kategorije: povećanje broja rešenih starih predmeta, ukupno povećanje rešenih predmeta u odnosu na prethodnu godinu, inovacije u upravljanju predmetima ili sudom i unapređenje transparentnosti i javnosti rada suda.

Za 2016. biće dodeljene nagrade u prve dve kategorije, a ukupan fond iznosi 20.000 evra, od čega je prva nagrada u iznosu od 5.000 dinara. Priznanja će biti dodeljena na godišnjem savetovanju sudija "Sudijski dani 2016", koje se održava od 9. do 12. oktobra u Vrnjačkoj banji.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Vrhovnog saveta sudstva Dragomir Milojević objašnjava da su nagrade uvedene u skladu s međunarodnom praksom u EU kako bi se prepoznale institucije s rezultatima.

"One treba da doprinesu izgradnji pozitivne atmosfere u sudstvu i poboljšanju njegovog imidža u društvu. Svrha je da se sudovi motivišu da rade kao tim. Nagrade nisu za predsednike sudova, već za čitav sud kao priznanje za timski rad. Reč je o novčanom iznosu koji se finansira iz multidonatorskog fonda Svetske banke", objašnjava Milojević.

Novac se tako neće uplaćivati na račun suda, već će sud izabrati robnu nagradu, što mogu biti računari, skeneri, kancelarijska oprema, krečenje zgrade, popravke...

Odluke o nagrađenima donose se na osnovu statističkog izvreštaja, a prilikom odlučivanja razmatraće se i da li je reč o sudijama s manjim ili većim brojem predmeta, odnosno uzimaće se u obzir i veličina suda. Pritom, kako Milojević objašnjava, uz izveštaj o broju rešenih dostavlja se i naknadni izveštaj o broju zastarelih predmeta, jer ako takvi predmeti postoje, logično je da sudovi ne mogu dobiti nagradu. Smatra se da ukoliko u sudu ima više takvih predmeta koji su njegovom neaktivnošću zastareli, taj sud svakako nije dobro radio.

"To je tek početak našeg rada. Cilj je da se rad nagradi. Zasad je reč o prvom ciklusu nagrađivanja, a naš sledeći korak je da se uvedu novčane nagrade i za sudije pojedinačno", kaže Milojević. 

  • nss

    27.09.2016 17:22
    nss
    znaci nece biti kaznjeni oni sto odugovlace parnice nego nagradjeni ako ih rese...ko je ovde lud
  • Stanko

    27.09.2016 17:10
    Zakon
    Nagrada ako uradiš ono što si ostavio. Ali čini mi se da bi mogla poskupeti korupcija. Do sada su sudovi uz saradnju Osiguravajućih društava razvlači naplatu preko dve godine.
  • PALATA PRAVDE

    27.09.2016 15:00
    Izgleda da Beogradska Palata pravde najažurnije radi.Ona se već komlet renovira, bez nagrade.

    Ako su nagrade robne i u vidu opreme za rad, interesuje me na koji način će sudovi koji ne osvoje nagradu kupovati opremu, platiti opravku i krečenje zgrade?
    Koja glupost.
    Opremu za rad sudova i opravke i krečenje zgrade kupuje i plaća budžet Srbije.Nije po zakonu da se oprema dobija kao nagrada.To su sredstva za rad sudova i država svakako mora da je nabavi i bez "nagrade" ne može da je uskrati sudovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.