Od sledeće godine sport u školama pet puta nedeljno

Od sledeće školske godine učenici osnovnih škola svakodnevno će se baviti sportom, i to ne samo kroz nastavu fizičkog vaspitanja, već i uvođenjem raznovrsnih sportskih aktivnosti, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako je najavio u intervjuu za list Danas, dva časa fizičkog vaspitanja ostaju obavezna u nedeljnom rasporedu, a izabrani sport, poznat i kao treći čas fizičkog vaspitanja, biće ukinut.

Umesto toga, uvode se sportske aktivnosti tri puta nedeljno od po pola sata (ukupno čas i po nedeljno) i to u danima kada nema obaveznog predmeta fizičko vaspitanje.

"To neće biti u formi klasičnog časa, jer pokušavamo da uvedemo nešto što neće biti dodatno opterećenje za učenike. Sportske aktivnosti se mogu izvoditi u međusmeni, na velikim odmorima, ako je lepo vreme mogu se organizovati turniri... U saradnji sa Društvom pedagoga fizičke kulture razradićemo celu ideju, a očekujemo i predloge škola. Mi ćemo školama ponuditi nekoliko modela, ali će one imati slobodu da same osmisle kako će to sprovesti u praksi. Ako bude novca, pokušaćemo već od naredne školske godine da vratimo celodnevne sportske dane i da drugačije planiramo školski kalendar", kaže Šarčević.

Ministar kaže da su sport, informatika i dualno obrazovanje ključne teme o kojima se nedavno razovaralo na konferenciji ministara obrazovanja u Kini i da Srbija hvata korak sa razvijenim svetom.

"Izabrani sport trenutno ima status obaveznog izbornog predmeta i on se posebno ocenjuje, što je nelogično. Pokazalo se da taj predmet nije opravdao očekivanja i da izbor postoji samo formalno. Našli smo bolje rešenje da taj jedan čas ostavimo informatici, koja će od septembra biti obavezna, a da drugi čas informatike bude kroz nastavu tehničkog", objašnjava Šarčević.

On kaže da će već od sledećeg polugodišta đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole početi sa svakodnevnim fizičkim vežbanjem i podseća da se sličan pilot projekat već sprovodi u jednom broju osnovnih škola. Naglašava da će sve škole biti obavezne da organizuju sportske aktivnosti za svoje učenike, a od roditelja očekuje da kao kontrolori budu partneri Ministarstvu prosvete u tom poslu.

Šarčević ističe da će biti pripremljeno i uputstvo direktorima škola o izdavanju sala za fizičko, kako se ubuduće ne bi dešavalo da roditeljima kažu da nemaju termina za sportske aktivnosti učenika, a sale izdaju trećim licima i tako stiču vanredne prihode. - Sale će, ipak, moći da se izdaju, ali tek posle devet sati uveče - ističe ministar.

U strukovnom udruženju profesora fizičkog vaspitanja zadovoljni su namerama prosvetne vlasti, ali strahuju kako će nastava biti organizovana, jer, kako kažu, dodatni čas i po predviđen za sport iznosi 67,5 minuta.  Alarmantan je podatak da mnogi đaci, naročito devojčice, gotovo uopšte ne idu na časove fizičkog, a nastavnici su saglasni da je potrebno više fizičke aktivnosti u školama, o čemu opširnije čitajte OVDE.

  • KetyWolf

    23.10.2016 15:49
    Mač sa dve oštrice
    Ovako stoje stvari u jednoj školi koja ima oko 1300 đaka. Kada se sve sabere i oduzme škola ukupno ima 46 odeljenja (od prvog do osmog razreda), što za školu čini potrebu da se nedeljno sprovede 138 (46 odeljenjax3čas nedeljno) časova fizičkog vaspitanja (2časa fizičko vasp.+1 čas izabrani sp.). A realnost nam je sasvim drugačija. Realno je u sali nedeljno održati 60 časova (12 časova na dan x 5 radnih dana u nedelji). Pa se onda mi dovijamo pa u sali imamo dva ili tri odeljenjea na jednom času. Kada imamo dva odeljenja organizacija časa je još ''pomozi bože''; odbojkaška mreža nam služi da podelimo salu na dva dela, pa onda tek sa 50 i kusur đaka u sali ne možeš da radiš ni odbojku, ni rukomet, ni košarku (fudbal smo u sali odavno zabranili)... A ima dana kada učiteljice ulaze u salu sa preko 60 đaka (3 odeljenja). I šta vi onda očekujete da one mogu da urade sa njima??? Samo da ih paze, da svi završe čas živi i ne povređeni. I tako... Matematika je jedinstvena nauka, protiv cifara se ne može... a to što po selimo zvrlje prazne novoizgrađene hale... Zaklučak donesite sami. Za mene je vrlo tužan i žalostan. Sve mi ovo smradi na još jedan pilot projekat, koji je možda negde drugde i zaživeo, ali u zemljama sa mnogo boljim materijalnim uslovima, ali ne i u Zemlji Srbiji.
  • Vladimir

    22.10.2016 14:27
    Fizičko
    Treba razlikovati fizičku aktivnost od SPORTA. Sport bi trebao da bude deci interesantan vid fizičke aktivnosti ali sa sobom uvek nosi nadmetanje, pa se manje uspešni povlače i nerado učestvuju u sportskim aktivnostima. Posebno u školskim uslovima gde postoje učenici koji van nastave treniraju određene sportove,pa su na časovima dominantni u odnosu na druge učenike, pa oni gube želju da učestvuju u tome.
  • eks profesor

    22.10.2016 10:31
    MOZE LI I.....
    Moze li i vise nekog umetnicki osmiljeng predmeta...nema nam UMETNOSTI NIGDE bez kreativnosti i maste nema zivota...COVEK JE STVOREN da se razlikuje od zivotinje.....samo SPORTTTTTTTTTTTTT !!!!!!!!
    Fizicko DA naravno..Potrebno je da mladi vezbaju,da rast prati razvij misica,da izbace snagu i bes......ALI NE FUDBAL AMAN...pa fudbaleri i vecina ostalih su A? STA/ JBT?
    GROZNO !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.