Državna preduzeća duguju 14 milijardi dinara za gas i struju

Pre tačno devet meseci direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da je "đavo došao po svoje", te da je vlada odlučila da će državna preduzeća morati da plaćaju gas.
Sudeći prema listi 20 najvećih neplatiša u prvih 10 meseci 2016. godine koju je Srbijagas objavio, sve ono što je Bajatović najavio - nije se desilo. Samo u ovoj godini, mahom državna i preduzeća i restruktuiranju napravila su dug od devet milijardi dinara. 
 
"Danas" piše kako je Metanolsko-sirćetni kompleks (MSK) iz Kikinde u ovoj godini napravio račun kod Srbijagasa od 5,46 milijardi dinara, od čega je dospelo 5,4 milijardi dinara. Od toga je plaćena svega 1,1 milijarda, pa je MSK ostao dužan Srbijagasu 4,3 milijarde dinara, odnosno oko 35 miliona evra. MSK je tokom godine uplatio još 1,3 milijarde dinara, ali na ime dugova iz prethodnih godina.
 
Drugi veliki potrošač, a slab platiša je HIP Azotara kojoj je dospelo da plati 3,2 milijarde dinara za gas, a platila je svega 594 miliona. Na listi 20 preduzeća sa najvećim dugom u ovoj godini nalazi se i Galenika, kojoj je za plaćanje dospelo 266 miliona dinara, a ona nije uplatila nijedan dinar.
 
Kada je u pitanju Elektroprivreda Srbije, na spisku njenih najvećih neplatiša dominiraju preduzeća iz grupe RTB-a Bor. Rudniku bakra dospelo je 1,77 milijardi dinara računa za struju, a do 10. novembra nije uplaćen ni dinar. Rudnik bakra Majdanpek je od dospelih 1,15 milijardi dinara platio nešto više od polovine duga. Topionica i rafinacija su od milijardu dinara duga platile 35 dinara, verovatno greškom.
 
Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, smatra da nije više problem u tome što Vlada hoće da vodi socijalnu politiku preko javnih preduzeća, već što nema izlaznu strategiju. Prema njegovim rečima, problem je što nijedna vlada od 2003. nije ušla u rešavanje problema, već ga održala otvorenim i prelivala sredstva iz uspešnih preduzeća.
 
"Svesni su da je politika u kojoj tolerišeš neplaćanje neodrživa, ali nemaju drugo rešenje. Na primer za RTB Bor je jedino rešenje da ga preuzmu Kinezi po modelu Železare, jer u drugom slučaju nema mogućnosti da to preduzeće opstane koliko god bilo teško što će ljudi ostati poslova i bez plata. Vlada mora preseći, ali ide izborna godina, pa mi se čini da će i ona biti izgubljena za rešavanje ovih preduzeća u restrukturiranju", zaključuje Savić.
  • MsK

    09.12.2016 11:46
    1. Naravno da ce biti novog duga, jer od obecane cene gasa 220 nema nista.To je bilo predizborno obecanje.Sada kao nisam znao situaciju... 2. Zasto se radio remont koji je kostao ogromnu kolicinu novca ako se zna da nema sanse za dalju proizvodnju. Opet neko nesto nije znao ? 3. Sta se uradilo posle Insajderovog serijala o gasnoj mafiji ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.