Licence izgubilo 46 nastavnika

Licencu za rad u prosveti izgubilo je do sada 46 nastavnika.

Ukupno njih 13 je Ministarstvo prosvete, po raznim osnovama, suspendovalo. Prosvetni radnici, međutim, tvrde da su diskriminisani, jer Ministarstvo licence oduzima pre okončanja sudskog spora, pa i kada na sudu dokažu da nisu udarili kolegu, učenika ili načinili neki drugi težak prekršaj, zakon ne ostavlja mogućnost da nastavnici vrate oduzetu licencu.

Prema rečima Mirjane Popović, pomoćnice ministra prosvete za pravne poslove, licenca se oduzima kada školski odbor potvrdi odluku direktora škole o otkazu zbog teže povrede radne obaveze. U praksi, međutim, događa se čak i kada dokaže na sudu da nije kriv, takav nastavnik više ne može da radi u bilo kojoj školi, čak ni kao domar ili portir. Na posao može da se vrati samo ako upravni sud poništi rešenje Ministarsva prosvete o oduzimanju licence.

Kako bi ova nepravda bila ispravljena, u novom zakonu o osnovama sistema obrazovanja, o kojem će uskoro da počne javna rasprava, licenca će se nastavnicima oduzimati tek posle okončanja sudskog spora.

"Ministarstvo samo postupa prema važećem zakonu o osnovama sistema obrazovanja, a novi zakon doneće drugačije rešenje", objašnjava Mirjana Popović za Novosti.

O slučaju Vladimira Milojevića, profesora srpskog jezika i književnosti, koji je ostao bez licence, a posle dokazao nevinost, prvostepenom sudskom odlukom, kaže da će se odlučivati tek kada bude imao i pravosnažnu sudsku presudu. Mada, objašnjava da njemu licenca ne može da bude vraćena, jer je Apelacioni sud potvrdio odluku Ministarstva prosvete o njenom oduzimanju.

Na troškove sudskih sporova koje su škole izgubile, Ministarstvo prosvete iz budžeta mora da potroši 215,5 miliona dinara. Zbog toga je Šarčević uputio pismo sekretarima škola, koji su pravnici, da će biti pokrenuti krivični postupci protiv odgovornih u školama koji ulaze u sudske postupke za koje unapred znaju da će biti izgubljeni.

Zbog oduzimanja licence pre okončanja sudskog spora Živadin Disić, nastavnik iz Niša, najavio je štrajk glađu ispred Ministarstva, tvrdeći da je diskriminisan u odnosu na kolegu Ljubišu Dinića, kome je Ministarstvo prosvete suspendovalo oduzimanje licence do okončanja sudskog spora sa školom. U razgovoru za Novosti, Dinić je objasnio da se žalio zbog otkaza, kao i da su i on i kolega s kojim je došao u sukob osuđeni za verbalni napad, a da pritom on više nema posao, a kolega radi, bez posledica. Mirjana Popović tvrdi, međutim, da je Disiću licenca oduzeta jer je fizički napao drugog nastavnika, zbog čega je vođen i disciplinski i prekršajni postupak, u kojima je oglašen krivim.

  • nnn

    11.01.2017 13:03
    za
    Za svaki fizički i težak verbalni okršaj u smislu potcenjivanja ličnosti deteta, treba oduzeti licencu vaspitaču, nastavniku, profesoru, stručnom saradniku i ostalim zaposlenima u prosveti.
    Nasilje radja nasilje. Budimo modeli našoj deci. STOP SVAKOJ VRSTI NASILJA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.