Šarčević: Deci oduzimati telefone pre časa i ograničiti vreme za računarom

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da bi učenicima trebalo da se oduzimaju mobilni telefoni na početku nastave i da im se vraćaju tek na kraju kako bi bolje pratili na času.
Naime, u nemačkim školama đaci smeju da imaju mobilne telefone, ali aparat mora biti isključen za vreme trajanja nastave ili ga dete predaje na početku časa, a preuzima ga na kraju. Šarčević kaže za "Kurir" da je ovo dobar model, koji treba primeniti i u Srbiji.
 
"To je dobra ideja, pa da li treba učenik sve vreme u školi da koristi mobilni telefon umesto da pazi na času? Ili još gore, da li to dete treba da snima nastavnika mobilnim? To o čemuja pričam je toliko normalno da ne treba ni dodatno objašnjavati. Pametne škole sve to pametno rade. Iako ima dobrih modela po inostranstvu, i u Srbiji ima pametnih škola iz čijih primera možemo učiti. Ima toliko dobrih sredina, a ima i ovih izopačenih", kaže Šarčević za "Kurir".
 
Takođe, ministar prosvete smatra da, osim mobilnih telefona, deci treba ograničiti i vreme koje provode na internetu. 
 
"Ajde da kažemo roditeljima da na internetu ima zlostavljača, pa ajde da ograničimo vreme koje se tu provodi. Ajde onda da roditelj ne pusti dete pet sati da sedi za kompjuterom. To vreme treba ograničiti i sarađivaćemo s Ministarstvom zdravlja kad je o tome reč. Želimo da poboljšamo opšte zdravlje dece, pa ćemo raditi i na uvođenju sporta kao svakodnevne aktivnosti među osnovcima, a tu ćemo sarađivati sa Ministarstvom sporta", navodi Šarčević.
 
Lavinu komentara izazvale su i najave novčanog kažnjavanja roditelja učenika koji izazivaju nasilje u školama, ali Šarčević očekuje da će to smanjiti vršnjačko nasilje
 
"Znate kakvi su ljudi, niko nije hteo da se vezuje u kolima dok nisu uveli ozbiljne kazne. Ta manjina nasilnika je vrlo vidljiva i ugrožava većinu ljudi. Iz takvih porodica se regrutuje onaj koji će da udari nastavnika, ko će da zlostavlja dete. Red je da se neko pozabavi njima. Ako imamo isto stanje koje se deset godina ne menja, nego se stalno čeka novi slučaj nasilja, treba nekog da zaplašite sankcijama. Da li je roditelj odgovoran za dete? Morate na sve stvari uvesti i nagrade i kaznu. Nagrade će roditeljima biti to što neće morati da plaćaju privatne časove. Sudije će određivati kazne, a ne mi, naravno", zaključuje Šarčević.
 
Podsetimo, poslednjih dana se u medijima navode brojne izmene koje je najavio Šarčević, a koje će biti uvedene kako bi u školama postojao red i mir. Neke od tih izmena su kazne za roditelje nasilnih učenika, prijave protiv rasipnih direktora, ali i đačke uniforme. 
  • Bivši prosvetar

    11.09.2017 10:55
    Blabla bez veze
    Zabranjujemo učenicima da koriste pametne telefone na časovima, a nastavnike masivno šaljemo na seminare o primeni ikt uređaja na nastavi. Halo! Možda bi trebalo da se izmeni staromodni školski sistem i možda bi trebalo pustiti mlađe kolege da se uključuju u reforme, a malo manje terena dati šesdeset i kusur godišnjim predpenzijskim matorima kojima i sastavljenje mesečnog plana u Excelu čini ogroman problem. Gospodin Ministar je zaboravio da dodaje da su te pomenute nemačke škole neke manjinske verske gimnazije, u kojima je cilj negovanje uske perspektive, i da roditelji dobrovoljno upisuju svoje dece u te ustanove. U srednjem veku nije bilo mobilnih telefona, pa ajmo onda u srednji vek, a ni slučajno da pokušamo da se usavršavamo! Zaboravimo da govorimo o tome da u zapadnim zemljama se aktivno bavi sa izradom nastavnog materijala, koji se više prilagođava današnjoj deci, jer hoćemo li mi prihvatiti ili nećemo, ona se drugačije razmišljaju. Mozak im potpuno drugačije radi, jer trebaju da se snalaze u gomili informacija. I svako ko kaže da je to zlo, nek razmišlja izjasni i o tome zašto tako misli.
  • gag

    18.01.2017 19:06
    uf
    Sve modele nemackog obrazovanja primenjujemo, samo plate ostaju iste.
  • Marko

    18.01.2017 01:35
    A gle minusa na moj prethodni komentar. Osetili se nastavnici bez mozga i pozapošljavani prek oveze prozvanim. Uvek se onaj pravi oseti prozvanim. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.