Prosvetari ponovo najavili štrajk

Tri reprezentativna sindikata u prosveti ocenila su danas da su plate u prosveti i sa povećanjem od šest odsto ispod republičkog proseka i najavila da će pažljivo pripremati štrajk.
Kako su naveli predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i granskog sindikata "Nezavisnost", Valentina Ilić, Slobodan Brajković i Tomislav Živanović, prosečna plata u prosveti je 42.320 dinara, što je za 8,2 odsto niže od republičkog proseka koji iznosi 45.767 dinara.
 
Sindikati su naveli i da je povećanjem minimalne cene rada plata zaposlenih u prosveti koji imaju treći i četvrti stepen školske spreme (domari, blagajnici, računovodstvo) sada ispod minimalca za četiri dinara jer iznosi 22.504. dinara.
 
Predstavnici sindikata zatražili su danas hitno povećanje koeficijenta za zaposlene sa trećim i četvrtim stepenom za 8,2 odsto i povećanje svih koeficijenata u četvrtom kvartalu ove godine. Prosvetari su zatražili i isplatu novogodišnjih nagrada i hitno zaključivanje kolektivnih ugovora sa zaposlenima u visokom obrazovanju i predškolskim ustanovama.
 
Živanović je rekao da "polako sazrevaju uslovi za štrajk" i da sa povećanjem od šest odsto nije dostignut ni nominalni iznos plata pre smanjenja od 10 odsto 2014. godine, a da su plate i dalje pet do šest odsto niže od realne vrednosti plata od pre tri godine.
 
Ilić je kazala da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije ispunilo nijedan zahtev reprezentativnih sindikata i najavila da će s organima sindikata doneti "krucijalne odluke".
 
"Posle zimskog raspusta idu i mature, biće dovoljno da obrazovni sistem stane na jedan dan i da dođe do totalnog kolapsa", rekla je Ilić i dodala da će štrajk pripremati i o tome obavestiti roditelje.
 
Brajković je rekao da država ne shvata ozbiljno sindikate i da nije održan nijedan sastanak koji su tražili.
  • Tiosav Mali

    25.01.2017 15:14
    E jedva čekam da vidim koliko će ih štrajkovati. Pogotovo članove SOS-a. Kad god je bio štrajk oni su vršili opstrukciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija