Fakulteti u Beogradu traže povećanje školarina

Tri fakulteta Univerziteta u Beogradu: FPN, Učiteljski i Fakultet za fizičku hemiju, zatražili su danas povećanje školarina za narednu školsku godinu.
Saveti tri fakulteta dostavili su predloge za povećanje školarina. Oni predlažu da škoalrine budu povećane od pet do deset odsto - rekla je na današnoj sednici Senata Univerziteta prorektor Nada Kovačević.
 
Fakultet za fižičku hemiju traži da se školarina sa dosadašjnih 64.800 dinara poveća na 69.900 dinara, a Učiteljski traži povećanje sa 96.000 na 102.000 dinara.
 
Fakultet političkih nauka, gde je školarina zavisno od studijskog programa od 91.700 do 99.700 dinara, traži povećanje na 100.000 do 110.000 dinara.
 
Fakulteti su svoje zahteve obrazložili time što u poslednjih nekoliko godina školarine nisu povećavane i usklađivanje sa rastom inflacije, kao i da je zatraženo povećanje od pet do deset odsto.
 
Predstavnik studenata Borijan Soković rekao je da studenti razumeju da su izdvajanja države nedovoljna, ali da fakulteti moraju samofinansirajućim studentima da kažu koje su to usluge koje oni plaćaju.
 
U narednoj školskoj godini na Beogradskom univerzitetu biće upisano 14.850 studenata, od kojih 9.511 budžetskih. Upis počinje 21. juna predajom dokumenata, koja traje do 25. juna. Od 26. juna do 2. jula biće organizovani prijemni ispiti, a 10. jula objavljena konačna rang lista.
 
Upis na fakultete biće obavljen od 10. do 14. jula. Drugi upisni rok počinje 1. septembra predajom dokumenata, koja traje do 5 septembra, a 6. i 7. septembar rezervisani su za prijemne ispite. Konačna rang lista biće objavljena 13. septembra, a upis mora biti završen najkasnije do 16. septembra.
  • Rusofil_IQ0

    22.02.2017 23:21
    @ana
    fakultete ne pravi strucnjake vec im nudi obrazovanje, iskreno kod nas na VEOMA niskom nivou!!!
    Strucnjak postajes ako radis na prestiznim poslovima sa timom koji ima sta da te nauci (to je u srbistanu nezamislivo!!!)

    Zato nam je i tako kako jeste, bezvredan papir nose i najzalosnije vecina nije ni svesna koliko NE ZNA!
    A stranci samo prihvataju nadarene sa nekom osnovom koji su spremni vani da se usavrse!
  • ana

    22.02.2017 21:54
    ne treba ni da bude besplatno studiranje da mnnarod placa kza skolovanje kadrova za inostranstvo. neka nam placa Švaba i ostali.Dobiju na gotovo.

    PS Nama strucnaci ni ne trebaju bar ne ti pravi vec smao oni snalazljivi s alaznim diplomama. GDE MI MOZEMO DA STAVIMO STRUČNJAKE ? Nema mesta sve je MRTVO!
  • ana

    22.02.2017 21:53
    ne treba ni da bude besplatno studiranje da mnnarod placa kza skolovanje kadrova za inostranstvo. neka nam placa Švaba i ostali.Dobiju na gotovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.