Polovina škola podržava uvođenje uniformi

Prvi rezultati ankete o uvođenju uniformi u škole pokazuju da 50 odsto škola, odnosno roditelja podržava taj predlog, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.
On pojašnjava da Ministarstvo prosvete želi da uniforme u škole budu uvedene na bazi dobrovoljnosti, dok se ne stvori "kritična masa i uniforme uvedu u sve škole". Oni koji su se izjasnili protiv uniformi svoj stav najčešće objašnjavaju finansijskim momentom i da je to dodatni namet za roditelje, a manji deo ima otpor jer smatraju da je to vraćanje kecelja iz perioda socijalizma.
 
"To nije klasična kecelja, to je dobra unificirana školska odeća. U celom svetu koji brine o obrazovanju - SAD, Kina, postoji dres kod, ponašanje i oblačenje u školi", rekao je Šarčević.
 
Polemika se najčešće vodi oko toga ko će da plati uvođenje uniformi, a ministar kaže da i taj problem može lako da se prevaziđe. On navodi da se javljaju kompanije koje žele da budu sponzori, lokalne samouprave, a i same škole koje iz ličnih prihoda mogu da finansiraju uvođenje uniformi.
 
"Ne želimo nikoga silom da nateramo na taj projekat. Ako od septembra uniforme uvedemo u 50 do 60 odsto škola, a u toku naredne školske godine da dođemo do više od 75 odsto, onda smo pogodili metu", kaže Šarčević.
 
U Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" u Kaluđerici učenici nižih razreda uniforme nose od 2011. godine, kada je otvorena nova osnovna škola "Miloje Vasić", a deo učenika prešao u nju. Kako bi razlikovali svoje učenike, direktor škole Radivoje Miljić predložio je Savetu roditelja uvođenje uniformi, što je jednoglasno prihvaćeno.
 
"Preuzeli smo na sebe kupovinu uniformi da se roditelji ne bi trošili", kaže Miljić i dodaje da je "uniforma važan deo sazrevanja učenika i zaštitni znak jedne škole". On kaže da je plan da od septembra uniforme budu uvedene za učenike viših razreda, ali i za nastavnike.
  • ggg

    24.03.2017 13:45
    uniforme su dobra stvar, pogledajte kako deca idu u školu, našminkane, takmiče se koja će imati koju marku garderobe na sebi, žele da izgledaju kao ove sponzoruše sa "farmi" i sličnih emisija, ja samo ne znam jel ta deca imaju roditelje i da li ih oni kontrolišu kako idu u školu.
    političari bi mogli da smanje cene - da se ne plaća akciza ili šta već na dečju garderobu i obuću - u inostranstvu toga nema- ovde kod nas obuća i odeća za decu košta tri puta više nego za odrasle- znaju da roditelji moraju da kupe deci da ne bi išla deca gola i bosa, antibiotici se plaćaju kao da su za odrasle, proteza za zube košta preko 200 hiljada dinara i to sve u državnoj ambulanti- zašto plaćam socijalno preko 35 godina kada sve moram platiti a na kraju ni u penziju ne mogu sa 36 godina staža- strašno!!!
  • Мунгос

    24.03.2017 12:53
    @ FYI,
    Када сам рекао „демократа“, мислио сам на идеологију, оријентацију, не на странку. Питајте министра да ли се осећа као демократа, сигуран сам да неће одрећи. Када би демократе били само чланови ДС, онда би могли да кажемо да данас демократа има веома мало, што није истина. Иако су многи чланови а нарочито функционери ДС прелетели у СНС, што је данас већ постала природна појава.
  • @mungos

    24.03.2017 10:11
    FYI
    Ministar prosvete nije demokrata, nego naprednjak. I tako od 2012.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija