Srpski oružari napravili do sada neviđenu automatsku pušku

Kragujevačka fabrika "Zastava oružje" završila je razvoj nove modularne automatske puške koja će tokom narednih dana biti predstavljena državnom i vojnom vrhu Srbije na poligonu u Nikincima.

Kako piše "Blic", u pitanju je automatska puška kalibra 7,62x39 i kalibra 6,5 "grendel" koja ima izmenljivu cev i spada u poslednju generaciju automatskih pušaka, a po performansama u mnogo čemu prednjači u odnosu na sve što je do sada viđeno u ovom segmentu oružja. Kako se navodi, inženjeri "Zastava oružja" uspeli su da za manje od godinu dana naprave automatsku pušku koja spada u oružje vojnika 21. veka.

"Blic" prenosi i izjave vojnih stručnjaka koji tvrde da takvo oružje nije do sada napravila nijedna armija u svetu, kao i da razvoj ovakve puške i odgovarajućeg metka, prema analitičarima iz SAD, košta više od milijardu dolara.

Sve je to napravljeno u Kragujevcu, kao i u fabrici municije "Prvi partizan" u Užicu.

Radi se, kako objašnjavaju stručnjaci, o oružju koje je napravljeno po sistemu "kalašnjikova", uz to da ima izmenjivu cev u dva kalibra. Puška još nema ime, ali je u svetu jedinstvena zbog kalibra "grendel", čija je prednost što je trzaj manji, dok se cev ne navija već se sa sandukom spaja pomoću poluge. Pozivajući se na neimenovani izvor iz fabrike oružja u Kragujevcu, "Blic" navodi da puška ima teleskopski preklapajući kundak od polimera, magacin za municiju ima kapacitet od 30 metaka, a ima i novi skrivač plamena na "ustima cevi".

Dodaje se da je puška ispitana u fabrici na streljačkim poligonima u Kragujevcu i da su rezultati bili odlični. "Blic" navodi da će se za ovu pušku "otimati armije širom sveta".

  • Global Voice

    27.03.2017 13:45
    Zvaka za ludaka!

    Napravite toalete za skole kako vam buduce generacije ne bi odrastale u nemastini i primitivizmu!
  • маркеђани

    27.03.2017 12:54
    A ovo je iz 2012. godine.
    Toliko o novosti. Predizbornoj!
    https://www.youtube.com/watch?v=KihjFSjUr7E
    ----
    Није у питању M21 већ нова пушка коју развијају. М21 је искључиво NATO калибар 5,56mm. М21 су биле на проби у војсци још 2004. кад сам ја служио војску.
    А из текста се закључује да ће ова нова имати опцију да користи и 5,56mm и 7,62mm, што је по мени сјајно. Имамо ми одличне оружаре и инжењере, али ми све ово са овом вести изгледа као предизборно пумпање вести и искоришћавање тих људи у те сврхе. Бар би могли плате да им повећају јер стварно су грана индустрије која вреди...
  • Rade

    27.03.2017 12:28
    Veoma star projekat video sam ga devedesetih samo tada je bio u nato kalibru prema tome nema tu nista posebno u americi ih prave privatne kompanijice godinama unazad

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija