NUNS i UNS: Tužilaštvo da reaguje jer je SNS u Zaječaru izbacio novinarku N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je od tužilaštva da reaguje zbog "cenzorskog ponašanja i direktnog ataka na slobodu informisanja" izbornog štaba Srpske napredne stranke u Zaječaru. Incident je osudio i UNS.
Ekipi Televizije N1 juče je zabranjeno snimanje u krugu izbornog štaba SNS u Zaječaru, a novinarka Gordana Bjeletić izgurana je iz stanačkih prostorija SNS.
 
Na pitanje novinarke u vezi sa procedurom praćenja izbora i saopštavanja rezultata, odgovor je bio: "Izlazi napolje", a zatim je jedan od prisutnih članova nasrnuo na nju. NUNS podseća i da je predsednik opštine Knjaževac i član SNS-a Milan Đokić, odgovarajući na pitanje zašto novinari ne mogu ući u izborni štab naprednjaka, kazao da "nikome od novinara nije dozvoljen ulaz".
 
Članovi SNS su se na isti način ponašali i prema novinarima B92 i Istinomera, kojima su bez ikakvog obrazloženja zabranjivali da snimaju.
 
Posmatračka misija CRTA objavila je da je nekoliko mladića nasrnulo na njihovog posmatrača prilikom pokušaja da zabeleži aktivnosti ispred štaba SNS gde se okupio veći broj ljudi i vozila sa registarskim tablicama iz Raške, Kosovske Mitrovice, Negotina i Bora.
 
UNS: Niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja
 
Udruženje novinara Srbije apelovalo je na sve učesnike u političkom životu da novinarima i medijskim radnicima omoguće da nesmetano obavljaju svoj posao u javnom interesu.
 
UNS je u današnjem saopštenju izrazio žaljenje što novinarskim ekipama juče, u toku lokalnih izbora u Zaječaru, nije bilo omogućeno da izveštavaju iz izbornog štaba Srpske napredne stranke (SNS) i protestovao "zbog toga što je novinarka TV N1 Gordana Bjeletić odgurnuta u prostorijama ove stranke".
 
Kako se dodaje, novinarka televizije N1 Gordana Bjeletić rekla je UNS-u da je juče ušla u prostorije SNS-a kako bi pitala za proceduru prilikom praćenja izbora i saopštavanja rezultata. "Ušla sam sama dok se snimatelj parkirao. Prišla sam prvom stolu da pitam kakva je procedura, a oni su mi rekli da priđem drugom stolu. Kada sam prišla, tada me je gurnuo jedan čovek. Pitala sam ga zašto me gura, a on mi je rekao da izađem napolje, bez ikakvog objašnjenja", rekla je Bjeletić i dodala da je po izlasku rekla kamermanu da snimi čoveka koji ju je izbacio, a koji se video kroz vrata.
 
Bjeletić je rekla da je videla da je bila vraćena i ekipa sa lokalne TV. Iz SNS-a u Zaječaru danas nisu odgovorili na pitanja UNS-a.
 
UNS je podsetio da Zakon o javnom informisanju propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja i da je dužnost novinara, propisana Kodeksom novinara Srbije, da od nosilaca javnih funkcija kontinuirano traže odgovore na pitanja od interesa za javnost.
  • Takimaki

    24.04.2017 18:14
    Aha
    Opa evo ih. Po tudjim ledjima nista ne boli. A kad Jankovicevi i Jeremicevi isto to urade e onda su to nasi pilici. Evo na cistini ko za koga radi i zbog cega. Licemerje i bezobrazluk demokrata na delu.
  • Kanalizacija

    24.04.2017 17:17
    XV vek
    Tamnica naroda .
  • antisendvic

    24.04.2017 16:28
    SNS - Srpska Najgora Stranka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija