Održan protest "Tragovima fantoma"

Protest "Tragovima fantoma" povodom godišnjice rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala u izbornoj noći 25. aprila 2016, održan je večeras u organizaciji Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd".
Predstavnici Inicijative podelili su novinarima materijal u kome se navodi da "zločin u Savamali najilustrativnije govori o prirodi Beograda na vodi i razvojnoj politici koja privatni interes podmeće za javni i novac gradjana Srbije iskorišćava za izgradnju luksuznog naselja". Navodi se da istrajnošću gradjana i novinara rušenje u Savamali nije prošlo i da "od kamička u cipeli prerasta u kamen spoticanja".
 
Podseća se i da su ovih dana na ulice združeno pozvani i studenti i prosvetari, naučnici, policajci i vojnici sindikati i penzioneri "svi oni koji zbog pogrešnih politika i mera štednje ne mogu da žive pristojan i dostojanstven život". Inicijativa je najavila i da će uskoro ponuditi novi način političkog organizovanja kako bi sa gradjanima definisali gradske politike kojima se štiti javni interes. 
 
Skup su podržali Vojni sindikat Srbije, Policijski sindikat Srbije, sindikat Nezavisnost, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Nezavisno udruženje nezaposlenih Srbije. Podržali si ga i organizacije i pokreti iz drugih gradova  -  protest "Protiv diktature", Podrži RTV iz Novog Sada, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša i Lokalni front iz Kraljeva.
 
Pored zgrade Geozavoda u Savamali bila je postavljena ogromna žuta patka na naduvavanje, viša od pet metara, a nakon okupljanja usledila je protestna šetnja. Tokom šetnje, zgrada Vlade Srbije zasuta je rolnama toalet papira.
 
Gradjani su nosili transparente "Maske su pale", "Soroše cicijo", "U Malog su kratke noge", "Siniša pošto Beograd" i više transparenata "Naš grad", a jedan učesnik protesta nosio je kartonski sendvič sa natpisom "Sendvič za botove".
 
Inicijativa je na prethodnim protestima više puta zahtevala da zbog noćnog i nenajavljenog rušenja u Hercegovačkoj ulici budu smenjeni gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić. Tražila je i političku i krivičnu odgovornost svih onih koji su umešani u slučaj.
 
U noći izmedju 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Maltretirali su i prolaznike, oduzimali im mobilne telefone i vezivali ih. Gradjani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.
 
Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje gradjana, a predmet o Savamali (KTN-60/16) je u tužilaštvu i nakon godinu dana u predistražnoj fazi. Premijer Aleksandar Vučić je ubrzo nakon dogadjaja u Savamali izjavio da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a potom da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira da su porušeni objekti bili nelegalni.
 
Bivša supruga gradonačelnika Beograda Marija Mali rekla je pre izvesnog vremena u intervjuu Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) da se Siniša Mali hvalio kako je organizovao rušenje baraka u Savamali. Objekti u Savamali su se nalazili na delu zemljišta do kojeg treba da se gradi urbanistički projekat "Beograd na vodi".
  • ANA

    26.04.2017 08:44
    aleksandrakrstic7@gmail.com
    Sve ovo ima veze sa izborima i rezultatom.
  • Srdjan

    26.04.2017 07:00
    Neozbiljno
    Mene zanima ko finansira ova razna udruzenja koja organizuju ove proteste? Ko placa ljudima da se pojave tu? Ovo sve politicki izrezirano.
  • Kosmaj

    25.04.2017 23:16
    Hm
    Ne piše koliko je sveta bilo???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija