Spomen-kompleks Stefanu Nemanji na mestu srušenog Generalštaba

Spomen-kompleks osnivaču srpske države Stefanu Nemanji biće podignut u centru Beograda, na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine, saopštila je danas Vlada Srbije.
Na tom mestu je deo zgrade Ministarstva odbrane, teško oštećene NATO bombardovanjem 1999. godine.
 
Odbor za podizanje spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji je to danas odlučio na sednici kojom je predsedavao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.
 
Odbor je doneo i odluku o raspisivanju međunarodnog konkursa za spomenički kompleks Stefanu Nemanji, kojom je odredjen da prva nagrada za učesnike na konkursu iznosi šest miliona dinara, druga tri miliona, a treća dva miliona, dok će ostali učesnici za radove dobiti 100.000 dinara. Učesnicima konkursa biće omogućeno da predlože rešenja koja će predvideti da u novom spomeničkom kompleksu bude sačuvan deo stare zgrade Ministarstva odbrane, koja je delo arhitekte Nikole Dobrovića, navodi se u saopštenju.
 
Formirana je konkursna komisija čiji je zadatak da pripremi konkurs, koji će Vlada objaviti u maju. Na čelu komisije će biti nekadašnji ministar pravde Nikola Selaković, a članovi su akademici Ljubomir Maksimović i Svetomir Arsić - Basara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.