Tužila grad i državu zbog "ničijeg objekta" koji ugrožava njenu kuću

Jedan dotrajali čačanski objekat našao se pred sudom.
Svetlana Simović iz Čačka tužila je grad i Republiku Srbiju, zbog toga što se objekat koji se graniči sa njenom kućom urušava i oštećuje je. Nadležnost nad spornim objektom negiraju i grad i republika. 
 
Porodični dom Svetlane Simović graniči se sa objektom kome zbog dotrajalosti i neodržavanja preti urušavanje. Krov je već propao pa se voda sliva niz zidove kuće Simovića u kojoj žive i deca. 
 
"Moram u toku godine makar dva puta da sređujem, krečim. Čak sam morala da stavim i stiropor kako deca ne bi dohvatala zid, instalacija su tu i pitam se da li će vlast da reaguje kada se ova kuća zapali", priča Simović za portal Glas zapadne Srbije.
 
Svetlana se za pomoć obraćala nadležnim i gradskim i republičkim službama, ali četiri godine taj problem se nije pomerio sa mrtve tačke, osim na papiru. 
 
"Niko ništa ne preduzima, građevinska inspekcija naložila je rušenje pre tri godine. Samo je naložila i to stoji samo na papiru, što imam u svojim dokumentima. Od tog dana niko ništa nije uradio, niti me obavestio ko to treba da uradi", naglasila je Simović. 
 
Na parceli sa spornim objektom nalazi se i poznata Ljujića magaza, jedna od arhitektonski najprepoznatljivijih zdanja u gradu, ali davno podleglo zubu vremena. Pre osam godina Republika Srbija ugovorom je gradu Čačku prenela pravo korišćenja na toj parceli bez ikakve nadoknade. U međuvremenu Ljujića magaza vraćena je bivšim vlasnicima, ali oko spornog objekta grad i republika vode polemiku - ko je nadležan za njegovo održavanje. 
 
Državni javni pravobranilac tvrdi da republika nije odgovorna za stanje objekta koji se nalazi na parceli koju su preneli na korišćenje gradu Čačku. Sa druge strane gradski javni pravobranilac, sudeći bar po nalazima inspekcijskih službi, tvrdi da sporni objekat koji se naslanja na kuću Simovića nije ni bio predmet ugovora. 
 
Po principu prebacivanja odgovornosti, od gradskih službi novinari portala Glčas zapadne Srbije nisu uspeli da dobiju odgovor na pitanje ko je vlasnik objekta u dnu dvorišta. 
 
Simovići se nadaju da se spor oko zgrade koja se urušava, neće prelomiti preko njihovih leđa.
  • saramakas

    24.07.2017 15:19
    "Državni javni pravobranilac tvrdi da republika nije odgovorna za stanje objekta koji se nalazi na parceli koju su preneli na korišćenje gradu Čačku."
    To još mož i da bidne tako, ali ista ta republika je itekako odgovorna za nerad i nezainteresovanost nikada i nizašta nadležnih JK službi i inspekcija. Kad bi se barem Ministarstvo finansija oglasilo nenadležnim za isplatu njihovih ionako nezaradjenih plata...
  • deda

    24.07.2017 14:37
    ako je doticna srusi pojavice se u rku od odma neko cija je, vidi sa momcima sa fantomkama, to je za njih sat posla
  • bas to moze tako

    24.07.2017 14:23
    najbolje bi bilo kad bi na svaku prijavu dosli i rusili tudje kuce, onda opet ne bi valjalo. Vlasnik bi mogao da se ponovi na racun drzave

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.