Uskoro koeficijenti za imovinu koja ne može biti vraćena vlasnicima

Vlada Srbije bi u septembru trebalo da donese koeficijente po kojima će se obračunavati vrednost imovine koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata, a koja ne može da bude vraćena starim vlasnicima.

Agencija za restituciju poslala je predlog tih kvota, a konačnu reč daće Vlada Srbije. Tek tada biće poznato koliko će koštati ceo proces.

Dve milijarde evra, toliki je ukupan iznos koji će Srbija dati za proces restutucije. Vraćanje imovine oduzete posle Drugog svetskog rata je u završnoj fazi, ali će Agenciji za restituciju biti potrebno još pet do šest godina da donese sve odluke.

"Pri kraju smo naturalne restitucije, započeli smo postupak obeštećenja, doneli smo preko 600 odluka o pravu na obeštećenje i do kraja godine vlada treba da donese odluku da li će doneti koeficijent obeštećenja kako bi se znalo koliki će tačan biti iznos. Mi ćemo do septembra podneti vladi predlog za donošenje koeficijenta i očekujemo da će do kraja godine biti isplaćen prvi novac za obeštećenje", navodi za N1 direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Do sada je rešeno oko 75.000 zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno 61 odsto.

Prema podacima Agencije za restituciju, starim vlasnicima je do sada vraćeno 3.999 poslovnih prostora, 729 stanova i 799 zgrada. Radi se o 5.527 objekata ukupne površine 391.000 kvadratnih metara. Pored toga, vraćeno je i 257 hektara neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, 4.185 hektara šuma i skoro 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Minimalna vrednost oduzete imovine koja je predmet restitucije procenjena je na 40 milijardi evra. Međutim, tu sumu građani nikada neće videti.

Jedine koje su obeštećene u punom iznosu su verske zajednice. Njima je, po posebnom zakonu iz 2006, vraćeno sve što je moglo da bude vraćeno. Imovina koja nije mogla biti predmet restitucije je ili zamenjena adekvatnom ili obeštećena po tržišnoj ceni. Radi se o više od 90.000 kvadratnih metara objekata i skoro 60.000 hektara zemljišta.

Inače, imovinu Srbiji mogli bi da dobiju i stranci. Naime, Agencija za restituciju proverava zahteve za vraćanje oko 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima. Agenciji je podneto 593 zahteva nemačkih državljana i 564 zahteva austrijskih državljana.

Dodajmo još da Agencija ima pune ruke posla s predmetima, ali i sudskim postupcima nezadovoljnih građana koji smatraju da su u procesu vraćanja imovine oštećeni. Više od 2.000 građana tužilo je Upravnom sudu u protekle dve godine Agenciju za restituciju i Ministarstvo finansija zbog potraživanja oduzete imovine, a u Novom Sadu je u januaru bilo u toku 277 predmeta.

  • Branislava

    14.08.2017 15:16
    veza
    Bravo,

    pa ko kaze da nema veze kad je upitanju brz povratak imovine poznatim licnostima iz politike .Tako je vracenA ZGRADA U pARISKOJ BR.9 NASLEDNICIMA NIKOLE PASICA.Naravno ostali nisu vazni kad bude bice .

    Malo je cudno da niko jos nije komentarisao nesto slicno o vezama i vezicama!








    Bravo,
    Zgrada u Pariskoj br.9 vracena vrlo brzo,pa kazu nema veze sve se radi po zakonu,mozda ako imate bliskog prijatelja ili rodjaka u vlasti .

    Mi ostali smrtici radnici i penzioneri cekamo i nemozemo da dobijemo ono sto nam je oteto ali tako je kad nemas veze i zastite od vlasti a nisi ni dovoljno blizak sa nekima od njih.










  • VV

    14.08.2017 14:28
    Strazbur,Strazbur,samo Strazbur,Strazbur nama treba. U protivnom oko za oko zub za zub, imovina za imovinu. Kako su oni uletali i otimali naši imovinu, tako građani da se organizuju i istom merom uzvratiti, i oteti lopovima i političarima ionako nelegalno stečenu imovinu!.
  • Predlog

    14.08.2017 10:51
    Građani koji treba da dobiju ovakvo obeštećenje ne treba da ga prihvate, jer se čini da je to nova obmana. Pošto je suma namenjena obeštećenju građana očigledno nedovoljna, predlažem da se obeštećenje radi u ratama, neka sada daju koliko mogu, a ostatak kasnije, za nekoliko godina, umesto da zaključe slućaj. Takođe, kao deo obeštećenja može da posluži oslobađenje oštećenih građana od plaćanja poreza na nekretnine, ili npr. neka vrsta mesečne rente, dok se ne isplati neka prihvatljiva suma. Takođe, potpuno je zaboravljeno koliko su tekve oštećene porodice doprinele razvoju prethodne države, ili koliko su lično izgubile profita od eksploatacije zemlje i nekretnina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija