Komora medicinskih sestara nenamenski trošila novac

Ministarstvo zdravlja utvrdilo je da je Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije nenamenski trošila pare, da su kršeni pravni akti, te da je bilo zloupotrebe položaja i naložilo je ispravljanje nepravilnosti.
Kako piše "Dnevnik", predsednica Upravnog odbora Komore Jovanka Ralić kaže da je Ministarstvo naložilo deset mera koje moraju da ispune, te da ceo posao mora da bude završen do 24. septembra. Ukoliko se do tada ne isprave sve nepravilnosti i ne dostavi izveštaj Ministarstvu, ona očekuje da će biti uvedene privremene mere, odnosno da će doći do raspuštanja svih organa upravljanja, zbog čega će se imenovati novo radno telo koje će morati da ukloni nedostatke. 
 
Komora medicinskih sestara ima centralu i šest ogranaka u kojima je oko 100.000 članova, a prema navodima Raliećeve, godišnji prihod od članarina je više od dva miliona evra.
 
Ona poručuje da vojvođanski ogranak tri godine upozorava na nepravilnosti u radu Komore, posebno direktorke Radmile Ugrice. Inicijativu za njen opoziv podneli su 24. maja prošle godine.
 
"Naše primedbe odnosile su se na nenamensko trošenje para, a u pitanju su milioni dinara za opremanje poslovnog prostora u Ogranku u Beogradu, kao i na kupovinu više službenih kola za potrebe centrale, a neka od tih vozila koštaju i više od 20.000 evra, plaćenih novcem medicinskih sestara Srbije. Takođe imamo primedbu na nepoštovanje pravnih akata Komore i zloupotrebu ovlašćenja direktora Komore, kao i na neprimerenu i lošu komunikaciju sa izabranim predsednicima organa i ogranaka Komore i to predsednicima Upravnog i Nadzornog odbora, Skupštine i ogranaka Vojvodina i Kragujevac", dodaje Ralićeva. 
 
Nakon što su u maju prošle godine podneli dokumentaciju Ministarstvu zdravlja, ono je uputilo zahtev Ministarstvu finansija i budžetskoj inspekciji koja je do januara radila nadzor finansijskog poslovanja. Ralićeva ukazuje da su radili metodom slučajnog uzorka, a ne po svim navodima koje su im dostavili.
 
Zbog toga je u vezi sa uređenjem i opremanjem poslovnog prostora u Beograd obrađeno samo da li je u skladu sa zakonom odabrana firma koja bi će izvoditi građevinske radove i utvrđeno je da nije poštovan Zakon o javnim nabavkama. Međutim, za taj prostor je postojalo odobrenje Skupštine komore za opremanje i privođenje nameni u iznosu od 6,2 miliona, a potrošeno je 10,5. 
 
"Pored toga, Radna grupa Ministarstva zdravlja kontrolisala je do jula pravna akta i neke odluke donete u poslednje dve godine i utvrdili su da maltene nijedan pravni akt nije u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima", navodi Jovanka Ralić za "Dnevnik".
 
Prema njenim rečima, Ministarstvo je u objedinjenom izveštaju u deset tačka naložilo mere i rokove za njihovo ispunjavanje. Međutim, rešenje Ministarstva je stiglo 25. jula na kancelariju Komore i naloženo da se dostavi svim organima u roku od 15 dana.
 
"Rešenje je stiglo 15-og dana, ali ne svim organima Komore, nego samo predsednicima organa. Nisu hteli da ga pošalju i ostalim članovima organa, a na osnovu toga smo u obavezi da zakažemo sednice, donesemo predlog mera i pokrenemo potupak utvrđivanja odgovornosti za sve nepravilnosti u radu Komore", kaže Ralić.
 
Prema izrečenim merama, u roku od 60 dana moraju da se zakažu i održe sednice, a to je 24. septembar, jer je izveštaj Ministarstva od 24. jula. Jovanka Ralić kaže kako ne zna hoće li u tom roku sve biti urađeno, a nakon toga treba da dostave izveštaj Ministarstvu, koje donosi konačnu odluku o stanju u Komori i budućim merama. Ipak, ona očekuje uvođenje prinudnih mera, jer nije sigurna da nedostaci mogu da se otklone u datim rokovima i to zbog podeljenosti delegata i različitih stavova. 
  • Ftgggh

    22.08.2017 22:43
    Čitam i razmišljam-90% ljudi garant ne zna da čita, čim svi sede i ćute i dobro im je. Ne obazirujući se šta će i da li će ostaviti išta deci, unucima
  • /

    22.08.2017 22:28
    /
    sestre umislile da su na istom nivou sa dr ima

    nece vam visa kasta dopustiti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.