Srbija među zemljama koje su protiv sprava za mučenje

Srbija je među 58 zemalja koje su se pridružile međunarodnom savezu koji je pokrenut s ciljem suzbijanja trgovine proizvodima koji se koriste za izvršenje smrtne kazne i mučenje, saopšteno je danas.
Međunarodni Savez za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje pokrenut je u Njujorku tokom zasedanja Generalne skupštine UN, a 58 zemalja iz celog sveta je potpisalo zajedničku političku deklaraciju, saopštio je beogradski EU info centar.
 
"Jedina svrha ovih proizvoda je da nanose ogromnu patnju i ubijaju ljude. Vreme je da preduzmemo konkretne mere za suzbijanje ove gnusne trgovine. Uzbuđena sam što je tako veliki broj zemalja širom sveta potpisalo zajedničku Deklaraciju i pristupilo Savezu. Zajedničkim delovanjem pokazujemo da više nećemo tolerisati ovaj vid trgovine", izjavila je komesarka EU za trgovinu Sesilija Malstrem.
 
Pristupanjem Savezu, države su se obavezale na delovanje u četiri oblasti - preduzimanje mera za kontrolu i ograničavanje izvoza ovih proizvoda, opremanje carinskih organa adekvatnim instrumentima, pružanje tehničke pomoći zemljama za usvajanje i sprovođenje zakona koji se tiču zabrane trgovine ovim proizvodima, kao i razmenu praksi za efikasne sisteme kontrole i sprovođenja.
 
"Mučenje je međunarodnim pravom zabranjeno bez obzira na okolnosti. Uprkos tome, širom sveta se i dalje trguje proizvodima koji uzrokuju smrt i bol. Među njima su palice sa metalnim šiljcima, pojasevi za elektrošokove, uređaji kojima se ljudi vezuju prilikom zadavanja elektrošokova, hemikalije za izvršenje smrtne kazne i sistemi za prisilno ubrizgavanje", piše u saopštenju EU info centra.
 
EU info centar navodi da su medicinski proizvodi za smrtonosne injekcije i proizvodi za mučenje sve skuplji i da ih je sve teže nabaviti, za šta su delom zaslužna stroža pravila u EU i drugim delovima sveta. Proizvođači i trgovci, međutim, pokušavaju da zaobiđu ove propise, ali s porastom broja zemalja posvećenih zabrani izvoza ovih proizvoda napori za okončanje ovog vida trgovine postaju delotvorniji.
  • Vozim se autobusom

    20.09.2017 10:52
    Ne razumem
    A koju meru sprovode protiv proizvođača ovakvih stvari? Vidim da se spominje samo suzbijanje trgovine, znači pokušavaju da spreče posledicu, ne uzrok kao i obično...
  • Zvezde Granda

    20.09.2017 10:44
    Najveca sprava za mucenje je ziveti u ovoj drzavi .
  • Teodosije III

    20.09.2017 08:38
    E sada mi je lanulo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija