Država će, umesto gazda, overavati zdravstvene kartice radnika

Od 1. oktobra na snazi je takozvana automatska overa zdravstvenih kartica, pri čemu poslodavci ne moraju da idu na šaltere RFZO da bi se overile zdravstvene isprave njihovih zaposlenih.
Država će, umesto gazda, overavati zdravstvene kartice radnika
Foto: 021.rs
Predsednica Vlade Ana Brnabić, zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem, predstaviće sutra  ovaj novi, digitalni sistem za automatsku overu kartica zdravstvenog osiguranja.
 
Primenom novog sistema, poslodavci više neće morati da overavaju zdravstvene kartice odlaskom na šalter, već će država to da čini umesto njih, na osnovu podataka Poreske uprave o uplaćenim doprinosima. Prema pisanju Politike, dovoljno je da poslodavac samo redovno uplaćuje doprinose.
 
Zahvaljujući automatskoj overi kartica, kako se ukazuje, prestaje veliki birokratski teret za poslodavce i osiguranike i ostvaruje se ušteda privredi od najmanje 1,5 miliona evra godišnje.
 
Mukotrpno čekanje u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje ponavljalo se najmanje dva puta u godini za blizu tri miliona zaposlenih i članova njihovih porodica, a ako su u pitanju bili radnici na određeno vreme, overa zdravstvenih knjižica obavljala se i po pet puta godišnje.
 
Očekuje se da će većina preduzetnika zapravo osetiti ovu novinu od 2018. godine, kada ističe zdravstveno osiguranje većine zaposlenih.
 
Iako je, prema rečima direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihaila Jovanovića, usluga prvenstveno namenjena poslodavcima, jednaku korist od nje već imaju nezaposleni i novi penzioneri.
 
"Na početku penzije, građani su morali da odu na šalter RFZO i overe knjižicu, sada više ne. Isto je i sa nezaposlenima, samo je bitno da su prijavljeni kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Automatsku overu kartice omogućili smo povezivanjem pet državnih institucija u jedinstvenu bazu informacija. RFZO, kao vlasnik kartica, uvezali smo s bazama podataka Poreske uprave, CROSO, PIO i NSZZ", naglašava direktor novoosnovane kancelarije Vlade. 
  • izdrzaobezknjizice

    08.10.2017 19:26
    @Preduzetnik

    "Da li moze da se zna , kada je ova bajka zamisljena da bude realizovana?"

    Za dve godine, naravno.

  • Serif Konjevic

    08.10.2017 18:31
    "Država će,"

    zar ovde postoji tako nesto ?
  • bum bam

    08.10.2017 18:17
    Samo da ne bude Obecanje ludom radovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.