Vukosavljević: Fajnsov film košta 13 miliona evra, mi dajemo 3,8 odsto od sume

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da film koji britanski glumac i režiser Rejf Fajns snima u Srbiji košta 13 miliona evra, a da je država za film odobrila 3,8 odsto te sume.
On je za današnje "Večernje novosti" rekao da misli da je to investicija, a ne trošak i da je Vlada pravilno reagovala kada je za film omogućila pomoć iz tekuće budžetske rezerve.
 
Ministar kaže da je to investicija zato što zakon o kinematografiji kao strateški interes u toj oblasti navodi pomoć produkciji i domaćih i stranih filmova u Srbiji.
 
"Beograd mora da uđe u trku sa Budimpeštom i posebno Pragom i postane poželjna destinacija za producente. O iznosu se uvek može debatovati", rekao je Vukosavljević.
 
Podsetimo, Vlada Srbije donela je odluku da iz budžetskih rezervi izdvoji 62 miliona dinara za snimanje filma "Bela vrana", u režiji britanskog glumca Rejfa Fajnsa, koji je odnedavno i državljanin Srbije.
 
Inače, osnova za ekranizaciju biće roman književnice Džuli Kavane, dok je scenario za potrebe filma napisao Dejvid Her, čovek koji je bio nominovan za Oskara za najbolji scenario dva puta, za filmove "The hours" (2002) i "The reader" (2008). Glavna uloga biće poverena Olegu Ivenku, dok će Adel Ekzarkopulos igrati Klaru San, Francuskinju koja je Rudolfa Nurejeva uvela u pariske umetničke krugove i pomogla mu u kreiranju koreografija.
  • Orwell Vegan

    15.10.2017 11:09
    Istina
    Inace Fajns je sa oba svoja filma otisao u debeli minus. Cudno je da je opet nasao investitore, tu nesto nije u redu.
  • /

    15.10.2017 10:21
    /
    ma neka su
    ali
    ovih dana je konkurs za samostalne umetnike kojima ce drzava uplacivati pio
    sta srbija zeli postici?
    olaksajte onima koji se sami snalaze a ne samo parazitima

    napravite vec jednom sistem za samosnalazece a ne komuniste

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija