Privedeni srpski radnici u Slovačkoj, ministarstvo nema informacije

Slovačka policija privela je u utorak 72 radnika, među kojima i dvadesetak iz Srbije, a razlog su navodno lažni ugovori o radu.
Marija Zdravković, koja radi u Slovačkoj od početka septembra, kaže za B92.net da su među privedenima državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Ukrajine. Tvrdi da su samo dve ili tri osobe od 72 privedenih bile u prekoračenju kada je u pitanju boravak u Slovačkoj.
 
"Bili su u pritvoru, neki 12, neki 24 sata, a jedna žena kojoj je pozlilo bila je u pritvoru 30 sati. Dolazak Hitne su joj naplatili 120 evra. Držali su ih u zatvoru kao kriminalce", priča Zdravković. Dodaje da su svi pušteni iz pritvora, ali da su dobili zabranu ulaska u EU, te da imaju rok od sedam dana da se vrate kućama.
 
Ona nije bila među privedenima, ali kako kaže "na spisku je za hapšenje". Poslodavci su je, dodaje, poslali kući do ponedeljka jer "nema posla".
 
"Koordinator neće da pomogne. Sa istim ugovorima svi radimo, svi koji su poslednjih godina došli ovde rade na te ugovore", kaže ona za B92.
 
Privedeni su se, kako navodi, za pomoć obratili ambasadama, a nijedna im nije izašla u susret. Tvrdi da njoj u ambasadi čak nisu želeli da prevedu ugovor. Danas su se u Srbiju, kako kaže, vratili radnici koji su imali novca, ali su mnogi, kao i ona, i dalje u Slovačkoj.
 
B92.net je kontaktirao Ambasadu Srbije u Bratislavi koja ih je uputila na Ministarstvo spoljnih poslova, a u MSP, kao i u Ministarstvu za rad, tvrde da nemaju informacije o događanjima u Slovačkoj.
 
U Ministarstvu rada je za Tanjug rečeno da su se danas obratili Ministarstvu spoljnih poslova povodom ovih navoda i po dobijanju zvaničnih informacija iz MSP utvrdiće da li su radnici otišli preko agencije legalno ili ne. Ukoliko se utvrdi da su radnici otišli bez potrebnih papira ministarstvo će poslati inspekciju u agenciju koja je eventualno vodila radnike kako bi se utvrdilo o čemu se radi.
 
Prema podacima iz maja u Slovačkoj je zaposleno, prema rečima slovačkog ministra za rad i socijalna pitanja Jana Rihtera, oko 5.800 radnika iz Srbije, a od toga manje od 600 ima pojedinačne dozvole za rad od slovačkih biroa rada, dok su ostale dovele često sumnjive agencije za zapošljavanje.
  • abra_ka_dzabra

    19.10.2017 09:09
    Sve ok ali bi i Slovacka trebala da protera kompanije u prekrsaju. Medjutim jel treba profitirati na stoki.

    U ovom slucaju Srbi su stoka. Kao sto su Meksikanci stoka za USA ali bi im privreda riknula bez tih jeftinih radnika.

    Ono sto je bedak jeste da dozvoljavamo da nas ponizavaju a to je samo zato sto imamo korumpirane kretene na vlasti. Valjda ce jednom cvrcnuti nekom.

    A ovi sto im je EU nepogresiva svrtinja - ifite odavde i ne smarajte.
  • :/

    19.10.2017 07:18
    -
    Realno, najcrnji je odnos ambasade prema gradjanima.
  • Ajte

    19.10.2017 01:23
    Srbska posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija