Država ne zna kome je prodala Galeniku

Država ili pojma nema kome je zapravo prodala Gleniku ili to ne želi da sopšti.
Država ne zna kome je prodala Galeniku
Foto: 021

Tenderska komisija i Ministarstvo privrede sve vreme tvrde da je kupac luksemburški Elijus povezan sa brazilskom farmaceutskom kompanijom EMS.

Ono što se prećutkuje jeste činjenica da je odmah po raspisivanju tendera, kako bi na njemu mogao da učestvuje, 26. septembra u Luksemburgu formiran Elijus kao zavisno preduzeće Glob farme, takođe nove, istog tog datuma registrovane firme.

U vlasničkoj strukturi Glob farme 75 odsto udela ima kod nas potpuno nepoznata Gronin farma iz Brazila, dok preostalih 25 odsto poseduje manjinski akcionar, italijanski Montesearch, čiji je stopostotni vlasnik najveća brazilska farmaceutska kuća EMS.

Praktično, kupac je Gronin, čiji se krajnji vlasnik ne zna, jer je reč o holdingu, dok je EMS poslužio da bi se ispunili kriterijumi tendera.

O EMS-u se prilično zna jer je reč o značajnoj kompaniji osnovanoj sredinom prošlog veka, koja u svoje dve brazilske fabrike proizvodi i prodaje generičke lekove.

U farmaceutskim krugovima navodi se da je ona u stopostotnom državnom kapitalu, zapošljava oko 4.500 ljudi, a prisutna je u više od 30 zemalja kroz zajedničke firme i strateška partnerstva sa kompanijama iz iste branše. Izvozi u 40 zemalja, a svoje proizvode plasira kroz pet jedinica: EMS Similares, koji prodaje lekove slične generičkim, kao i one koji su karakteristični za brazilsko tržište, zatim EMS Generis, koja se bavi prodajom generičkih lekova, EMS Sigma farma, čije je zaduženje plasman brendiranih lekova, zatim EMS Hospital, koja snabdeva bolnice i EMS Konsumer, koja se bavi prodajom lekova bez recepata.

  • dobrotvorka

    08.11.2017 13:42
    DRŽAVA
    Tj. Narod-ne zna ALI preCednik-sigurno zna!
  • VladaN

    08.11.2017 13:03
    O kakvoj državi govorite?
    Ovo je jazbina koju sistematski pljačka grupa od stotinak likova kojima se periodično pridružuje polusvet od tzv. preCednika i Vlade, zavisno ko je trenutno na vlasti. E sad, neki su manje 'alavi i rasprodaju tuđu omovinu (Koštunica i Naftagas) ili ogoljeno pune džepove , kao ostali uključujući ove trenutne.
  • besan ker

    08.11.2017 10:05
    Zašto skupinu šarlatana, mufljuza i oligarha i dalje nazivate državom? Mi smo privatni protektorat u vlasništvu nekoliko stotina kriminalaca u skupim odelima i lakovanim cipelama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija