Veoma mali broj prijava, a još manje presuda protiv zagađivača

Samo 35 prijava za privredne prestupe podneto je u oblasti ekologije u toku prošle godine.
Veoma mali broj prijava, a još manje presuda protiv zagađivača
Foto: Pixabay
Kako piše "Dnevnik", na osnovu tih prijava, kao i još 12 nerešenih iz prethodnog perioda, u postupku je prošle godine bilo ukupno 27 pravnih i 31 odgovorno lice, navodi se u Izveštaju o radu javnih tužilaštva u 2016. godini, u koji je ovaj list imao uvid.
 
Po 19 prijava koje su ostale nerešene na kraju prošlog decembra, rad je nastavljen i u ovoj godini, od toga 14 kod inspekcijskih organa, a pet u tužilaštvu. Izneti podaci pokazuju da su osuđujuće presude u toku prošle godine donete u 23 predmeta, dok je u pet slučajeva primenjena uslovna osuda.
 
U sedam predmeta postupak je obustavljen, bila je samo jedna odbijajuća, a nije doneta nijedna oslobađajuća presuda. "Tužioci su bili veoma zadovoljni odlukama te nisu ulagali žalbe čak ni na uslovne osude", konstatuje se u izveštaju.
 
Predmeti su se odnosili na napreduzimanje mera zaštite od nekontrolisanog izlivanja ili emisije štetnih materija nastalih pri radu industrijskih potrojenja, odnosno nepropisno i dugotrajno skladištenje opasnih materija.
 
"I dalje nema objašnjenja za mali priliv prijava po tim zakonima, budući da u toj oblasti nije bilo izmene propisa, a vesti o zagađenosti vode, vazduha i zemljišta su, kao i ranijih godina, veoma neprijatne", zaključuje se u izveštaju tužilaštva.
  • kokos

    09.11.2017 10:43
    ma ajde..
    Ja sam bio prijavio Inspekciji za za zaštitu šivotne sredine problem sa zagađenjem, ali sam stekao utisak da njih apsolutno zabole za životnu sredinu. Kao da su jedva dočekali da mi odgovore da nema zakonskog osnova za taj slučaj i da oni ne mogu da postupaju. A ustvari ima osnova, ali morate sami isčitavati i izučavati zakone pa im onda i dostaviti po kom članu zakona podnosite prijavu.
  • Zivan

    09.11.2017 09:13
    Srbija je prezagađena i prepuna otpada, a samo 35 prijava protiv zagađivača...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.