Nemci najpoželjniji poslodavci za građane Srbije

Građani Srbije vide Nemačku kao najpoželjnijeg investitora, pokazuju rezultati istraživanja "Percepcija nemačke privrede i investicija od strane građana Srbije".
Nemci najpoželjniji poslodavci za građane Srbije
Foto: Pixabay

Ovakav stav ima čak trećina građana Srbije, a kao glavni razlog tome gotovo 40 odsto njih navodi ekonomsku, privrednu i industrijsku razvijenost Nemačke.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman podsetio je da je u Srbiji prisutno oko 400 preduzeća iz ove zemlje i da su te kompanije uložile 1,8 milijardi evra i da zapošljavaju 35.000 ljudi.

"Ekonomska razmena između naše dve zemlje je centralni stub naših bilateralnih odnosa. Nemačka je na prvom mestu bilataralnih partnera Srbiji i angažman nemačkih investitora značajno doprinosi ekonomskoj održivosti Srbije", rekao je Ditman.

Rusija, Kina, Švajcarska... dobile su manje "bodova" u istraživanju, ali su među građanima svakako poželjni investitori, pokazalo je istraživanje AHK koje je sprovedeno među 1.200 građana.

Takođe, zanimljiv je podatak da građani Srbije u zamišljenom izboru između rada u Nemačkoj i rada u Srbiji kod nemačkog poslodavca, blagu prednost daju ostanku u zemlji.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger rekao je da građani Srbije na prvom mestu ističu plate, uslove rada, usavršavanje i napredovanje, i sigurnost, kao najbitnije aspekte koji su im značajni, ukoliko bi radili kod nemačkog poslodavca.

Kao posebno zanimljivo Zeliger je istakao činjenicu da je više ispitanika reklo da ekonomiju, privredni i industrijski razvoj vide kao glavni faktor zbog kojeg žele da Nemačka bude investitor u Srbiji, a ne politiku niti državni i socijalni sistem.

Zeliger je naveo i da su Srbiji bitni inženjeri, stručnjaci i radnici koji kako kaže, treba da rade na sebi i da unapređuju jer će tako privući investitore.

  • /

    15.11.2017 08:44
    /
    a jel
    onom jednom ste rekli da ce visiti na banderi ako se vrati u futog kada je dosao da vidi odakle je

    a sada dodj' nazad
  • Cocco

    15.11.2017 08:21
    Ostajte ovde,
    nemacki poslodavci
    nece vas pozit
    ko sto paze ovi ovde...

    Uostalom, zahvaljujuci Nemackoj, gde migrira nasa mladist i inteligencija (matori i glupi, a hitno skolovani ostaju ovde!), nasa mila i draga vlast, moze da se hvali kako je kod nas smanjena nezaposlenost...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija