Nepažljivim kupcima podmeću škart robu i za 900 evra

Penzioneri su poslednjih meseci najčešće žrtve trgovaca koji na prezentacijama prodaju proizvode sa, navodno, zdravstvenim efektima, i to po cenama koje prevazilaze tržišne.
Nepažljivim kupcima podmeću škart robu i za 900 evra
Foto: Pixabay
Kako piše "Politika", reč je o prevari koja je, posebno u Vojvodini, uzela maha, tvrde u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije i apeluju na kupce da se dobro informišu pre nego što pristanu na kupovinu proizvoda van poslovnih prostorija.
 
"Kada dođu na prezentaciju, nude im masažere ili magnete koji će im pomoći, odnosno olakšati kretanje i poboljšati cirkulaciju. Poveruju u priču i pristaju da potpišu kreditni ugovor o plaćanju proizvoda koji koštaju i do 900 evra. Inače, trgovci zahtevaju od njih da tokom prezentacije plate i određeni deo odmah gotovinom", kažu za beogradski list u NOPS-u.
 
Naime, građani koji su se žalili ovoj organizaciji tek po isprobavanju proizvoda shvatili su da on nema karakteristike koje su navedene i niko od onih koji su pokušali da kontaktiraju sa trgovcem i vrate naručenu robu, nije u tome uspeo. Trgovac odbija da prihvati reklamaciju. 
 
"Uvidom u dokumentaciju koju nam dostave, primećujemo velike nepravilnosti, pre svega to što im prilikom kupovine nije priložen i obrazac za odustanak od ugovora na koji potrošač ima pravo prema Zakonu. Prema važećim propisima, popunjavanjem ovog obrasca kupac u roku od 14 dana ima pravo da, bez navođenja razloga, odustane od kupovine. Sa druge strane, proizvodi se isporučuju bez uputstva za upotrebu, što takođe ukazuje na prevaru", kažu u NOPS-u.
 
Inače, u slučaju da trgovci koji robu prodaju van poslovnih prostorija kupcima ne dostave ovaj obrazac, potrošači imaju pravo da od ugovora o kupovini odustanu u roku od godinu dana. "Najvažnije od svega je da prilikom potpisivanja ugovora detaljno pročitaju svaki član, jer se dešava da trgovac u ugovoru naznači da je ugovor o odustanku od kupovine dostavljen kupcu, iako nije, a potrošač koji potpiše takav ugovor uskraćuje svoje pravo da se odrekne ove kupovine u roku od jedne godine, ukoliko nije zadovoljan", dodaju u organizaciji.
 
Kako je navedeno na sajtu Ministarstva trgovine, pod prodajom van poslovnih prostorija podrazumevaju se situacije kada ugovor o prodaji zaključe trgovac i potrošač, van poslovnog prostora trgovca. Najčešće je reč o prodaji na promocijama (npr. u restoranima), ličnim nuđenjem ili u njegovom radnom mestu. 
 
"Kod ove vrste kupovine, potrošač ima pravo da odustane u roku od 14 dana od dana kada je potpisao porudžbenicu ili ugovor. Porudžbenica mora da sadrži obrazac odustanka od ugovora, a pre zaključenja ugovora trgovac je dužan da potrošača obavesti o pravu da odustane od kupovine. U ovom slučaju potrošač vraća robu, a trgovac novac, bez mogućnosti da zahteva neku dodatnu nadoknadu troškova, kao što je, na primer, određeni procenat od cene koju je platio", navode u resornom ministarstvu.
 
Sve je više građana koji u ovakvim transakcijama koriste mogućnost plaćanja preko administrativnih zabrana na platu ili penziju. Iako je ovo primamljiv i isplativ način plaćanja, trebalo bi biti ubazriv, jer se u praksi događa da kompanije koje posluju na ovaj način, posebno one koje robu prodaju na prezentacijama, podmeću različite ugovore od kojih je kasnije nemoguće odustati. Detaljnije čitajte u današnjoj Politici.
  • Rade

    15.11.2017 13:07
    Kada malo pogledate ko je vlasnik takve firme i kako uvozi robu bice vam jasno .A opet kupci koji kupuju takve stari seljaci po bogatim selima samo zato da bi im komsija zavideo i sirotinja od penzionera koja misli da je jeftino samo zato sto je na sto rata .
  • gogi

    15.11.2017 12:29
    auuu
    Sve sama BAGRA I OLOS!
  • LOL

    15.11.2017 12:16
    Najgore od svega je to da takve "kompanije" spiskove uglavnom nabavljaju ispod ruke iz nekih ustanova tipa socialno, bolnice, ambulante itd. Za promocije razno raznih lekova i pomagala ciljne grupe su im penzioneri , spisak penzionera nije nesto sto se moze samo tako online skinuti pa je logicno da se podaci kupuju. Pre dve godine preminuo mi je ujak od masivnog sloga. Pre smrti u razmaku od par meseci preziveo je dva zbog kojih se otezano kretao naravno bitno za pricu je i da je zbog urodjenog problema sa kukom jedna noga bila kraca. Kada je zavrsio u krevetu posle prvog sloga ubrzo nakon povratka iz bolnice na kucnom pragu pojavila su mu se dva fino obucena mladica da mu uzmu mere za izradu ortopedskih cipela? Covek polusvestan lezi, njegova zena stara i izgubljena potpisuje nekakve papire ni ne citajuci(ona je mislila da su ih poslali iz socijalnog).Sve se to fino zaboravilo posto nisu ostavili nikakve podatke dok im sledeci mesec nije stigao cek od penzije duplo umanjen. Kada su me zamoili da proverim sta se desava mal nisam pao u nesvest. Likovi su bili iz neke privatne firme za izradu ortopedskih pomagala (pitanje odakle im podatak gde on zivi i kakvih zdravstvenih problema ima)logicno po meni da je neko iz bolnice prodao podatke direktno iz kartona. Cipele su kostale preko 300 e.Moj ujak je imao minimalnu penziju. Na kraju smo morali da uzmemo i advokata da bi resili situaciju. Na kraju su mu vratii pare i raskinuli ugovor ali pitanje ostaje ko im je prodao podatke?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.