Belgijski novinar dobio boravišnu vizu na godinu dana

Belgijski novinar Filip Bertinšan izjavio je danas da je dobio boravišnu vizu na godinu dana, nakon što je u medijima objavljeno da mu preti proterivanje iz Srbije zbog toga što je Bezbednosno-informativna agencija procenila da on predstavlja bezbednost po državu i gradjane.
Belgijski novinar dobio boravišnu vizu na godinu dana
Foto: Pixabay
Belgijski novinar je objasnio da je pozvan u policijsku stanicu gde se pojavio sa svojim advokatom i da su mu tamo objasnili da se "u njegovom slučaju pojavio novi detalj, te da nema smetnje da dobije boravišnu vizu". On je dodao da nikakvo dalje objašnjenje nije dobio i najavio da će u utorak u beogradskom Medija centru održati konferenciju za novinare, zajedno s kolegama i novinarima Reportera bez granica.
 
Prethodno je organizacija "Reporteri bez granica" saopštila da je Filip Bertinšan, dopisnik mnogobrojnih inostranih medija u Srbiji, na meti pretnji proterivanjem iz Srbije. Kako je navedeno, "Bertinšanu preti proterivanje pod izgovorom da predstavlja pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti". "Reporteri bez granica" tvrde da to nije ničim motivisano niti opravdano. 
 
Bertinšan je već bio pozivan od strane Srpske službe za bezbednost (BIA) na "detaljne informativne razgovore" u aprilu 2017, dan posle predsedničkih izbora u Srbiji, o kojima je kao novinar izveštavao. 
 
"Imajući u vidu trenutni više nego zabrinjavajući položaj slobode medija u Srbiji, gde nezavisni novinari trpe fizičke i verbalne napade, pa čak i pozive na linčovanja od strane provladinih medija, smatramo da je neophodno obratiti se kako srpskom, tako i evropskom i međunarodnom javnom mnjenju", ističu "Reporteri". 
 
Bertinšan svojim novinarskim radom pokriva Srbiju i većinu zemalja Zapadnog Balkana već punih deset godina u kojima je uvek pokazivao najveći stepen nepristrasnosti. Nikad nije imao problema sa policijom, i do 2017. godine je uvek dobijao dozvolu za boravak u skladu sa propisima. Kao belgijski državljanin, on živi u Beogradu od 2007. godine, oženjen je državljankom Srbije koja je takođe novinarka i fotoreporterka, a takođe je i otac petogodišnje devojčice. Odbijen je, bez ikakvog objašnjenja, nakon zahteva za privremeni boravak radi spajanja porodice od strane MUP-a, 8. januara 2018. godine, drugi put od aprila 2017. godine. U novembru 2017. godine je međutim Upravni sud Srbije doneo presudu da vlasti moraju da opravdaju razloge za odbijanje njegovog zahteva, navodi se. 
 
Imajući u vidu često ignorisanje pravosudnih odluka od strane srpskih vlasti, kako bi se sprečile policijske zloupotrebe koje ne priliče jednoj državi kandidatkinji za evropske integracije, ali i kako bi odbranio svoj posao kao novinar, Bertinšan je odlučio da se ponovo žali upravnom sudu, i da se obrati najvišim evropskim i međunarodnim vlastima povodom svoje situacije, zaključuju "Reporteri bez granica".
 
"Srbija ponovo liči na zemlju iz filma 'Balkanski špijun?'"
 
Povodom najave da bi belgijski novinar mogao biti proteran iz Srbije, oglasili su se i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) koja smatraju da pretnja proterivanjem predstavlja međunarodni incident i novu fazu u gušenju medijskih sloboda i zabrani kritičkog mišljenja i govora u Srbiji.
 
"Očigledno da Filip Bertišan, koji godinama živi u Beogradu i koji je među kolegama poznat po visokom nivou profesionalizma, smeta aktuelnoj vlasti upravo zbog toga što je vrstan poznavalac političkih i društvenih prilika u Srbiji i što njegovi prilozi u zapadnim medijima nisu u skladu sa marketinškom slikom Aleksandra Vučića kao "velikog reformatora", odnosno zato što prikazuju stvari u Srbiji upravo onakvima kakve jesu – a one su poražavajuće u svakoj oblasti, a posebno u oblasti vladavine prava, korupcije, političkog i medijskog pluralizma i slobode uzražavanja", navode NDNV i NUNS.
 
Ova udruženja upozoravaju građane da se BIA u potpunosti vratila u devedesete godine i da je temeljno saslušavala Bertišana zbog njegovih napisa i intervjua koje je pravio tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora.
 
Da nije zastrašujuće, bilo bi komično: Srbija ponovo liči na zemlju iz filma "Balkanski špijun", u kojoj "stranci" predstavljaju potencijalnu bezbednosnu pretnju. NUNS i NDNV ističu da se u potpunosti solidarišu sa kolegom Bertišanu i pružiće mu podršku u ostvarenju njegovih prava, koja su ujedno i prava zagarantovana i domaćim zakonima i brojnim međunarodnim aktima, a koja se opet tiču svakog građanina ove zemlje.
 
Objašnjenje od MUP-a i BIA zatražilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS). Ono je zvanično od ovih službi tražilo da objasne zbog čega Filipu Bertinšanu nije produžena viza i na osnovu čega ga je BIA proglasila "pretnjom po bezbednost državu i njene građane".
 
Govoreći o ovom slučaju, premijerka Ana Brnabić rekla je da još nema dovoljno informacija o novinaru Filipu Bertinšanu, ali da stoji iza toga da su mediji u Srbiji slobodni.
 
"Ako postoji takva indicija, sigurna sam da je bazirana na činjenicama i mislim da Srbija ima ozbiljne institucije i nadam se da svaka radi svoj posao", rekla je Brnabić novinarima, uz napomenu da se sa tim slučajem upoznala jutros iz medija.
 
Kafkijanski proces
 
Filip Bertašon je ranije za sajt Raskrinkavanje.rs (Krik) rekao da veruje da ovde nije poželjan zbog kritičkog pisanja o situaciji u zemlji i vodi pravnu borbu da sa svojom porodicom ostane u Srbiji. Bertašon ističe da nije dobio obrazloženje zbog čega je BIA ovako odlučila, mada veruje da je to zbog njegovog novinarskog rada. 
 
Bertašon kaže da je bio kritičan i prema prethodnim vlastima, ali da nikada nije imao problema - sve do februara prošle godine kada je, kao i mnogo puta do tad, podneo zahtev za produženje bračne vize. Početkom aprila je, kako navodi, pozvan u BIA na rutinski razgovor - o njegovoj biografiji, radu u Srbiji i karijeri pre nego što je došao ovde. Razgovor nije bio neprijatan, kaže ovaj novinar, i ništa nije ukazivalo da će za njega tada otpočeti "kafkijanski proces". 
 
Nekoliko nedelja kasnije od MUP-a je stiglo rešenje kojim se, bez konkretnog obrazloženja, njegov zahtev za vizu odbija. Usledila je žalba Bertašonovog advokata kojom se traži ponovno odlučivanje i konstatuje, između ostalog, da novinar ispunjava zakonske uslove ne samo za privremeni boravak, već i da živi u Srbiji za stalno, s obzirom da je u braku sa državljankom Srbije duže od tri godine (od 2011. godine), sa kojom ima i dete. 
 
MUP je žalbu odbio, ali ovog puta objasnio da je zahtev za vizu odbijen jer se "službe bezbednosti nisu izjasnile da u pogledu Bertašona ne postoje bezbednosne smetnje", kako se vidi u dokumentaciji koju poseduje Raskrikavanje. Na to rešenje podneta je tužba Upravnom sudu.
 
U međuvremenu je Bertašon pozvan i na drugi razgovor u BIA. Ovoga puta su ga detaljnije ispitivali o njegovom poslu. Ubrzo je stigla presuda Upravnog suda kojom je slučaj vraćen na ponovno odlučivanje. U njoj se navodi da se MUP tek u odgovoru na tužbu pozvao na poverljivi dokument BIA koji je stigao naknadno, odnosno tek nakon rešenja o odbijanju zahteva za vizu. Sud je zahtevao da MUP jasno obrazloži zašto nije odobren zahtev za vizu.
 
Već početkom januara ove godine, MUP je doneo novo rešenje kojim mu je ponovo odbio boravak. U njemu piše da je BIA obavestila policiju da "raspolaže podacima koji predstavljaju smetnju za pozitivno rešenje zahteva za odobrenje privremenog boravka", te da državljaninu Belgije boravak treba odbiti. "To zahtevaju razlozi zaštite javnog poretka ili bezbednosti Republike Srbije i njenih građana", kategorična je BIA. Na ovo rešenje je opet podneo tužbu Upravnom sudu, a postupak je u toku. 
 
Izveštaj BIA, kaže Bertašon, nije video i ne zna na osnovu čega je proglašen pretnjom po bezbednost zemlje u kojoj živi već deceniju sa porodicom, ali veruje da to ima veze isključivo sa njegovim novinarskim radom.
  • Nemanja

    19.02.2018 18:39
    Srbija ...sloboda medija i mrak
  • Мунгос

    19.02.2018 14:34
    Белгијски новинар Бертиншан је изгледа решио да примени један легалан начин борбе против тоталитарне бирократије: Почео је да се прави луд. Наравно и да појма нема.
    А што је расКРИКан, нема везе. Американци за такве обавештајце кажу да је компромитован, и одмах препоручују да такав преда „резигнацију“ – оставку.
  • dragan

    19.02.2018 14:26
    Što me to ne čudi ako uzmemo u obzir da nam je na čelu agencije keramičar. Proterali bi oni da mogu i ono malo "naših" novinara koji svoj posao shvataju ozbiljno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija