Za petinu više siromašnih

U prošloj godini je broj stanovnika ispod linije siromaštva bio veći za preko 100.000 nego u 2009. godini, izjavila je savetnica predsednika Srbije za socijalna pitanja Gordana Matković, navodeći da je broj siromašnih u krizi povećan za oko 20 odsto.

U prošloj godini je broj stanovnika ispod linije siromaštva bio veći za preko 100.000 nego u 2009. godini, izjavila je savetnica predsednika Srbije za socijalna pitanja Gordana Matković, navodeći da je broj siromašnih u krizi povećan za oko 20 odsto.

"Brojke vezane za siromaštvo i standard u Srbiji zvuče alarmantno: oko 650.000 ljudi je ispod ili na granici siromaštva, gotovo 600.000 nema posao, što je za 140.000 više nego na početku krize", rekla je Matkovićeva.

Ona je navela da oko 120.000 dece nema osnovne potrebne stvari za normalan život - pristojnu odeću, knjige, slatkiše, igračke... a da čak i među visokoobrazovanima ima 1,7 odsto siromašnih.

Prema njenim rečima, kada se računa apsolutno siromaštvo uzimaju se kriterijumi Svetske zdravstvene organizacije, u smislu neophodne minimalne potrošnje hrane. To je oko 8.000 dinara za jednočlano domaćinstvo mesečno, odnosno manje od 22.000 dinara za četvoročlano. Svi koji troše manje od toga, spadaju u kategoriju siromašnih.

  • Aleksandar

    12.01.2011 12:22
    Zato nase fabrike lazi RTS, B92, PRVA SRPSKA ... prikazuju samo prosperitet i srecu u divnoj nam zemlji Srbiji. Svi se bave modom, brinu se da li im se kola dovoljno sjaje, pevaju pesmice da se ne nerviramo i setaju se crvenim tepihom sa "VIP" osobama za koje nikad niko nije cuo.
    Drzava nam je zesce losa i tonemo sve dublje.
    Optimizam je umro od gladi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.