Kad policija sme da upotrebi vatreno oružje

Policajac N. V. u petak uveče u Boru ranio je iz pištolja provalnika tokom pokušaja pljačke u zgradi Šumske uprave u tom gradu.
Kad policija sme da upotrebi vatreno oružje
Foto: 021.rs
Pripadnik MUP-a hitac je, kako se saznaje, ispalio u samoodbrani, jer je provalnik na njega nasrnuo bibes-sprejom.
 
Ovaj incident ponovo je otvorio dilemu kada policajac sme da upotrebi vatreno oružje. To pitanje regulisano je Zakonom o policiji. U članu 105. kao sredstvo prinude propisano je i vatreno oružje, a u članovima od 124 do 128 – uslovi za njegovu upotrebu.
 
"Pri obavljanju policijskih poslova policijski službenik može upotrebiti vatreno oružje samo ako upotrebom drugih sredstava prinude ne može postići zakoniti cilj u izvršenju zadatka i kad je apsolutno nužno da od sebe ili drugog odbije istovremeni protivpravni napad kojim se ugrožava njegov ili život drugog lica", kažu u MUP-u.
 
Kako piše "Dnevnik", kao napad vatrenim oružjem računa se i samo potezanje oružja (pokret kojim se ono namešta u položaj za upotrebu) ili pokušaj da se ono potegne (pokret ka vatrenom oružju).
 
Zakon o policiji kaže da, ako okolnosti to dopuštaju, odnosno ne dovodi se u pitanje bezbednost ljudi i izvršenje zadatka, pre upotrebe oružja policajac povikom: "Stoj, policija, pucaću!", upozorava napadača. Posle toga, opet ako okolnosti dopuštaju, policajac treba da ispali upozoravajući hitac u vazduh, a metak u cev stavlja pre nego što izda upozorenje. Dok je pištolj napunjen, policajac ne sme da ga usmerava prema drugim ljudima. Nakon pucnja dužan je da oružje bez odlaganja ukoči i spusti.
 
"Izuzetno, policajac će upotrebiti oružje bez izdavanja naređenja i upozoravajućeg pucnja, ukoliko bi to dovelo u pitanje odbranu od napada ili otklanjanje opasnosti kojom se ugrožava njegov život ili život drugih ljudi", kažu u policiji. 
 
Što se ograničenja u ovoj oblasti tiče, na primer, ako begunac beži prema nekoj grupi ljudi, pa može biti pogođen neko iz te grupe, policajac ne sme da puca. Takođe, zakon kaže da policajac ne sme da puca na maloletnika, osim u slučaju kada je to jedini način za odbranu od neposrednog napada ili opasnosti.
 
Interesantno je da, kada se begunac kreće prema državnoj granici, policajac sme da puca samo ako ne postoji opasnost da zrno preleti državnu granicu.
 
Osim zakona, ova tematika regulisana je i Pravilnikom o tehničkim obeležjima i načinu upotrebe sredstava prinude.
 
U situacijama kad policajac puca na nekoga ili kad sredstvom prinude (pendrek, šoker, fizička sila) nanese teške telesne povrede ili ubije nekoga, direktor policije, odnosno načelnik područne policijske uprave u kojoj taj policajac radi, dužan je da obrazuje komisiju. Ta komisija potom razmatra sve okolnosti slučaja i sačinjava zapisnik. Na kraju, oni daju mišljenje o tome da li je sve bilo po zakonu.
 
Policajci, bilo uniformisani, bilo u civilu, moraju da obavljaju svoju dužnost 24 sata, ma gde se zatekli (u kafani, prevozu, tržnom centru...). Zakonska regulativa koja im dopušta upotrebu vatrenog oružja slična je u mnogim zemljama sveta.
 
Policajci zadužuju pištolj CZ-99 i uz njega i kompletnu municiju. Pravilnik nalaže i da policajac oružje nosi bez metka u cevi. Njemu je dozvoljeno da ga stavi u cev, samo kada postoje zakonski osnovi da upotrebi oružje i to pre nego što izda upozorenje da će pucati
 
Osim toga, policija ima i automatske pištolje, kao i poluautomatske i automatske puške, ali njih ne zadužuju pojedinci i za njihovu upotrebu važe i neka dodatna pravila.
 
Pravila, međutim, ne važe za slučaj kada policajac puca u vazduh radi dozivanja pomoći, davanja upozorenja ili signalizacije, kao ni za bilo kakvo preventivno korišćenje vatrenog oružja bez pucanja.
 
Policajci, bilo uniformisani ili u civilu, imaju pravo i dužnost da nose službeno oružje i municiju. Ostali službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, poput vatrogasaca ili administrativaca koji izdaju razne dozvole, mogu da nose oružje samo ako im je to naznačeno u službenoj legitimaciji.
 
Upotreba vatrenog oružja nije dozvoljena kad dovodi u opasnost život neke druge osobe osim one na koju policajac opravdano namerava da puca. Na primer, ako begunac beži prema nekoj grupi ljudi, pa može biti pogođen neko iz te grupe, policajac ne sme da upotrebi oružje.
  • Novosadjan

    13.03.2018 14:31
    Ma trebalo je da ga filuje a ne samo rani cim posumnja da puca a ako je bez opravdanja onda na robiju . Pravu
  • Vrabac

    13.03.2018 11:32
    @Drum

    Zakon nam nije na "strani lopova" već je na "strani građana". Zar bi trebalo da bude dozvoljeno bilo šta drugo? Zar bi želeo da policajac potegne pištolj na tebe pri saobraćajnoj kontroli? Ili možda treba da klinca koji beži ubije, jer eto možda je klinac imao loše namere.

    Takva vrsta sile se sme koristiti samo kada je opravdana, a opravdana je onda kada je život ugrožen (policajčev, ili trećeg lica).
  • Drum

    13.03.2018 09:59
    Po mome shavatanju, policajac sme da upotrebni oružje tek kada lopov zapuca na njega i rani/ubije policajca...

    Zakon nam je na strani lopova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija