Pola đaka u Prijepolju uči bosanski

U Prijepolju 2.300 učenika bošnjačke nacionalnosti uči bosanski jezik kao izborni predmet, što je oko polovina đaka te nacionalne grupe.
U Prijepolju 2.300 učenika bošnjačke nacionalnosti uči bosanski jezik kao izborni predmet, što je oko polovina đaka te nacionalne grupe.

Direktor jedne od osnovnih škola u Prijepolju, Zulfija Ćatović rekao je da je to nedovoljan broj i da je razlog za to slaba informisanost roditelja, ali i propust prosvetnih vlasti koje su bosanski jezik izjednačile sa osnovama informatike, te osnovci najčešće biraju taj predmet. Izvršni direktor Centra "Polimlje" Alen Duraković rekao je da se, prema istraživanju te nevladine organizacije, bosanski jezik u Polimlju koristi manje nego u pešterskim opštinama.

U Skupštini opštine Prijepolje je, uprkos velikim troškovima, prihvaćena obaveza da se odbornicima materijal dostavlja na srpskom jeziku i ćirilici, odnosno na bosanskom jeziku i latinici.

  • @Veljko B. Uzicanin

    13.01.2011 20:47
    Upravo obrnuto! U srpskom ne postoji bosanski vec bosnjacki jezik!
  • Veljko B. Uzicanin

    13.01.2011 08:32
    U mom maternjem jeziku , a to je srpski jezik, niti postoji rec "bosnjak" niti "bosnjacki jezik". Na mom maternjem jeziku oni su bosanci i njihov jezik bi trebao onda biti bosanski, ako bas zele. To sto oni sebe na svom jeziiku nazivaju "bosnjaci" i svoj jezik zovu "bosnjacki" mene uopste ne obavezuje da ja te reci koristim na mom maternjem jeziku isto kao sto nisam obavezan da nemacki jezik nazivam deutche sprache.
    A nasim dragim sugradjanima bosancima zelim puno uspeha u izucavanju njihovog maternjeg jezika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.