Više radnika turske fabrike "Kajzen" dobilo otkaz dan nakon štrajka

Dan nakon jednodnevne obustave rada zbog neisplaćenog prekovremenog rada, sedmoro radnika turske fabrike tekstila "Kajzen" u Smederevu u subotu je dobilo otkaz sa obrazloženjem da su objavljivanjem fotografija štrajka na Fejsbuku "odali poslovnu tajnu".
Više radnika turske fabrike "Kajzen" dobilo otkaz dan nakon štrajka
Foto: Pixabay
"Pozvali su me u kancelariju direktora, i saopštili da sam odao poslovnu tajnu jer sam slikao i objavio na Fejsbuku fotografiju radnika u štrajku. Rekli su da zbog toga mogu da završim u zatvoru od tri meseca do pet godina. Pretili krivičnom prijavom. Ponudili su mi sporazumni raskid radnog odnosa, što sam odbio, kao i još četvoro kolega, pa su rekli da ne dolazimo više na posao. Tri koleginice su u strahu potpisale", priča jedan od otpuštenih radnika čije ime je poznato "Novostima".
 
Podsetimo, oko 300 zaposlenih je u petak zaustavilo mašine jer im poslodavac pola godine nije platio prekovremeni rad, a tvrde da gotovo svakodnevno rade po deset, pa čak i 12 sati. Štrajkači su posle nekoliko sati protesta poslati kući, uz obećanje da će plate i "prekovremeni" dobiti istog dana, što se i dogodilo. Međutim, u subotu kada su došli na posao, sedmoro štrajkača sačekali su otkazi.
 
Povodom dešavanja u ovom pogonu oglasili su se i Udruženi sindikati Srbije "Sloga" koji su pozvali nadležne da pošalju inspekciju u fabriku "Kajzen".
 
"Udruženi sindikati Srbije pozivaju Vladu Srbije, premijerku Anu Brnabić, a posebno ministra rada Zorana Đorđevića koji je više puta pozivao radnike i sindikate da prijavljuju zloupotrebu rada, da odmah reaguju i upute inspekciju u tursku fabriku tekstila "Kajzen" u Smederevu, gde je menadžent nezakonito uručio desetak otkaza radnicama koji su u petak stupile u štrajk zahtevajući bolje uslove rada i isplatu nadoknada za obavljeni prekovremeni rad", ističe "Sloga" u saopštenju.
 
Kako ističe "Sloga", pored minimalca koji radnici Kajzena primaju, menadžment turske fabrike zloupotrebljava prekovremeni rad, koji se zaposlenima ne plaća, već služi kao ucena otkazom ugovora o radu ukoliko se bespogovorno ne obavlja, što je i rezultiralo spontanom obustavom rada u petak.
 
Dalje se ističe da uslovi rada ne odgovaraju minimalnim standardima EU "koje nam vlast svakodnevno u svom obraćanju obećava". Kako navodi "Sloga", ti uslovi više liče na uslove zapuštenih fabrika Bangladeša i Indije, jer 280 zaposlenih žena na raspolaganju ima samo jedan WC, u čiji odlazak je obavezno ukucavanje kartice, i koji se od strane supervizora evidentira, dok se ulaz u muški nalazi pored samog stola gde stoji hrana i gde radnici jedu.
 
"Verujemo da premijerka ne bi pristala da radi i jede u takvim nehumanim uslovima, te stoga tražimo i zahtevamo da niko u Srbiji koju ona trenutno predstavlja ne bude izložen poniženju kakvom su izložene radnice i radnici Kajzena u Smederevu", zaključuje "Sloga".
  • Jana

    15.05.2018 09:53
    Ovako se ti radi:
    https://www.standard.co.uk/news/french-hostage-freed-after-redundancy-deal-6860692.html
    https://www.theguardian.com/world/2009/apr/01/boss-hostage-france-caterpillar
  • sremac

    14.05.2018 06:34
    nebeski narod
    Ima jos prostora i za bahacenje belosvetskih olosa, koji nisu mogli u svojoj zemlji da budu biznismeni, vec u ovoj popljackanoj i ponizenoj.
  • Mire

    13.05.2018 22:08
    Otkazz
    Na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu zaposli su 24 nova radnika,a otpustili 15 dugogodišnjih radnika Škole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.