NSZ: Opala zainteresovanost medicinskih sestara za rad u Nemačkoj

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je u prvom kvartalu ove godine primetan manji broj zainteresovanih koji su se prijavili na njihov konkurs za posao u Nemačkoj.
NSZ: Opala zainteresovanost medicinskih sestara za rad u Nemačkoj
Foto: Pixabay
U poslednjih nekoliko godina više stotina medicinskih sestara i tehničara otišli su na rad u Nemačku i čini se, sudeći po oglasima kojima se oni traže taj trend ne prestaje, međutim, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je u prvom kvartalu ove godine primetan manji broj zainteresovanih koji su se prijavili na njihov konkurs za posao u ovoj zemlji.
 
Nadležni kažu da je to zbog toga što srpski radnici za zdravstvenu negu u Nemačkoj ne rade na poslovima za koje su kvalifikovani, već uglavnom kao negovatelji, prepreka je i znanje nemačkog jezika koji je neophodan, a odlazak, procenjuje se, smanjiće i najavljeno povećanja plata i bolji uslovi za zdravstvene radnike, pre svega medicinske sestre.
 
Istovremeno, u Komori medicinskih sestara i tehničara Srbije navode da se beleži broj medicinskog osoblja, posebno instrumentarki i tehničara, koji se vraćaju iz inostranstva zbog neprihvatljivih uslova.
 
Nacionalna služba za zapošljavanje, kroz saradnju sa dve nemačke organizacije, posreduje u sklapanju ugovora o radu naših radnika sa nemačkim poslodavcima, a pravna savetnica te institucije Ivana Kastratović kaže za Tanjug da je prioritet NSZ da se ne ugrozi stanje u našem zdravstvenom sistemu. Podsetila je da je 2016. godine, 360 medicinskih sestri i tehničara samostalno pronašlo poslodavca u Nemačkoj, a 126 njih zaposleno je u okviru projekta "Triple Win" NSZ, da se prošle godine te brojke nisu značajno menjale, dok je u prva četiri meseca ove godine 36 radnika dobilo posao preko ovog projekta, a samostalno njih 47.
 
Predsednica Udruženja medicinskih sestara-tehničara i babica Dijana Otašević kaže da i dalje postoji niz problema zbog kojih medicinsko osoblje odlazi u Nemačku da radi, ali posebno naglašava loše regulisanu profesiju sestrinstva. Jedan od razloga, tvrdi Otašević, jesu i losi ekonomski i socijalni uslovi za sestre i tehničare.
 
"Plate medicinskih sestara su veoma niske, a one rade najteže poslove u sistemu zdravstvene zaštite", dodala je predsednica udruženja.
 
Međutim, ona smatra da će povećanje plata zaposlenima u zdravstvu, a pre svega sestrama, koje je najavljeno pre nekoliko dana, doprineti, ali ne u potpunosti, odlasku zaposlenih u zdravstvu na rad u Nemačku, i druge zemlje. "Postoje i dublji problemi kao što je neregulisan status sestara u sistemu zdravstvene zaštite, kao i nepostojanje sestre kao predstavnika profesije u Ministarstvu zdravlja", objasnila je Otašević.
 
Ona smatra da je neophodno doneti Zakon o sestrinstvu, koji bi se oslanjao na Zakon o zdravstvenoj zašititi, a kojim bi, kako je dodala, sestre postale vidljive a njihove usluge, koje se sada podrazumevaju uz druge, imale tačnu cenu.
 
U suprotnom, predsednica udruženja sestara upozorava da bi se mogao nastaviti trend odlaska medicinskog osoblja u inostranstvo, a domaće zdravstvo ostati bez medicinskih sestara.
 
Problemima sestara i medicinskog osoblja bavi se i Komora medicinskih sestara i tehničara Srbije, a direktorka komore Radmila Ugrica u probleme je uvrstila i dugo čekanje na radno mesto i dug vremenski period rada na određeno vreme. Ukoliko Srbija "želi da zadrži" medicinsko osoblje, potrebno je, smatra ona, dobra organizacija i kadriranje zdravstvenih ustanova sa obrazovnim insitucijama i Ministarstvom prosvete. Pored toga, navela je potrebu povećanja nadoknade za smenski rad, dežurstva i pripravnost.
 
Ugrica smatra da bi trebalo izmeniti i dopuniti Pravilnik o obavljanju medicinske delatnosti u zdravstvenim ustanovama, gde bi se uradila nova sistematizacija, opis poslova i delokrug rada.
  • Vesna

    07.12.2018 17:59
    Ha ha ha
    Mozda se i smanjilo jer preko NSZ idu da rde kao negovatelji a preko agencija iz Nemacke kao npr. Ja i jos mnogo mojih prijatelja odlaze iz Srbije kao sestresto i ovde rade. Tekst je smesan
  • Veljko, DE

    07.12.2018 14:36
    Pozdrav iz Minhena
    Pa naravno da se smanjuje broj odlazaka preko NSZ i presmesnog- "Triple Win projekta" koji ima da ponudi ona radna mesta u bolnicama i Domovima u koja niko nece da radi (hronican nedostatak kadra, prezahtevna odeljenja, donja granica plate...) Ali se zato povecava broj onih koji idu samostalno ili preko proverenih agencija,(guzve u Konzularnim odeljenjima nikad vece) jer u Nemackoj u medicnskoj struci nikakav problem nije naci posao (sa ili bez Anerkennung-a/profesionalnog priznanja). Svi imaju jednake sanse i ugovorom zagarantovane istovetne uslove rada, platu kao i nemci. Do pre godinu i po dana radio sam za oko 300 evra plate, danas primam 10x vise.(netto)I nije mi problem sve da rasclanim... U intenzivnoj kucnoj nezi radim 7x24h smene na drugi dan(168h) sa svim dodacima-7x10h nocnih smena(20-06h koja je placena dodatnih 33% ), jednom zagarantovanom radnom nedeljom(koja mi je placena 50% od 08h-04h tj 20h), i u prvoj poreskoj klasi (koja je po procentu oporezivanja najnepovoljnija i u njoj smo svi "samci" i bez dece), dodatak na hranu od 200e mesecno jer radim vise od 10h po smeni, skupa ne izadjem ispod 2600 evra netto.Odradim mini Job od 30h u mesecu za dodatnih 450evra netto, 30radnih dana godisnjeg. Radna satnica bez nostrifikacije je 11-15evra brutto, sa nostrifikacijom 16-20evra. Tako da kolege, nedajte se pokusaju da vas obeshrabe izjavama nasih politicara kako se u Srbiji bolje zivi nego u Nemackoj (neki dan sam cuo i tu izjavu od naseg Velikana tv bojista)
  • Vladimir Ristic

    06.12.2018 20:27
    Was?
    Pa tonje sigurno tacno sto se tice bajnog Tripl win programa..ali nek se oni zapitaju zasto...inace tri puta je veca guzva nego stonje bila pre tri godine..na termine se ceka i 9-10 meseci..iz moje smene od nas 22..15.je vec u Nemackoj a ostali cekaju termine ili su u procesu ucenja Nemackog....internet pruza mogucnost da sami pronadjete poslodavca tamongde zelite a preko zavoda je to suzen izbor sa naklosijim uslovima ..zato su ljudi prestali sa interesovanjem ali za njih..jer cega se nasa drzava dohvati nista ne valja..ja sam na svoju vizu cekao 11 meaeci.sad sam tamongde i pripadam i ne nemeravam da se vratim..plate nisu uopste male. Jer sta je 40000 din .ako je 2500 do 2800(bruto)eur. za njih malo.....jako su nas sacuvali da vas koji ostajete nece imati ko da leci..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.