I zaposleni u "Juri" oboleli od morbila

Nedelju dana otkad je prijavljena epidemija malih boginja u fabrici konfekcije "Džinsi Srbija" u Leskovcu, kada je od morbila obolelo dvadesetak radnika, taj broj je, prema nezvaničnim saznanjima, najmanje utrostručen, pišu Novosti.
I zaposleni u "Juri" oboleli od morbila
Foto: Pixabay
Leskovački Zavod za javno zdravlje je zvanično saopštio da je do sada registrovao 47 pacijenata sa ovom bolešću. Epidemija preti još jednom velikom kolektivu u Leskovcu, jer su morbile registrovani i kod dva radnika južnokorejske korporacije "Jura".
 
Jedan od ovih slučajeva je laboratorijski potvrđen u Institutu "Batut", dok se rezultati uzoraka uzetih od drugog radnika još čekuju. Stanje u "Juri", koja zapošljava oko 2.700 radnika, kontinuirano se prati, a poslodavci su već dobili predlog epidemioloških mera kako bi se širenje bolesti sprečilo.
 
- To je infekcija koja se prenosi respiratornim putem i nema drugog načina zaštite osim da se oboleli udaljavaju iz kolektiva, zbog čega se vrši trijaža na ulazu u fabrički pogon. Pacijenti u početku imaju kliničku sliku kao kod obične respiratorne infekcije, visoku temperaturu, kijanje, kašljanje i suzenje očiju - objašnjava dr Jadranka Krasić, epidemiolog i načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti leskovačkog ZzJZ.
 
Povoljna okolnost je da su zaposleni koji su oboleli od morbila rođeni u periodu između 1982. i 1996. godine, kada je obuhvat vakcinacije u Jablaničkom okrugu bio 95 odsto, pa su u najvećem broju primili po dve doze MMR vakcine. Svi oboleli zbog toga imaju lakšu kliničku sliku i nema hospitalizovanih.
 
- Vakcina štiti 10 do 15 godina od poslednje doze, a kod obolelih radnika je taj period već prošao. Oni koji preleže ovu bolest stiču doživotni imunitet, ali će radnici koji je nisu preležali biti vakcinisani. U kompaniji "Džinsi" su izrazili spremnost da snose troškove njene nabavke - kazala je dr Krasić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.