Od leta besplatno gašenje računa

Građani će od leta moći da tuže matičnu banku ukoliko ona ne bude poštovala odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Građani će od leta moći da tuže matičnu banku ukoliko ona ne bude poštovala odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Posle usvajanja u Skupštini, rok za primenu zakona je šest meseci, koliko je ostavljeno za donošenje podzakonskih propisa i usaglašavanje akata banaka.

Posle toga, Narodna banka Srbije će u slučaju žalbe izricati novčane kazne od 500.000 dinara, a ako se ne ispravi nepravilnost, sledi kazna u dvostrukom iznosu. - Cilj zakona je da se unapredi poslovna praksa i otklone loši maniri banaka prema korisnicima njihovih usluga - kaže viceguvernerka Mira Erić-Jović.

Među novinama koje su bitne za građane su odredbe da banka ne može više naplaćivati gašenje računa ili platne kartice, da će klijenti imati pravo na prevremenu otplatu kredita pri čemu iznos naknade ne može biti veći od jedan odsto, ali i da se ugovori više neće moći jednostrano menjati po osnovu tzv. poslovne politike banaka kada je u pitanju kamata.

Takođe, banke su dužne da mesečno obaveštavaju korisnike o dozvoljenom prekoračenju računa i jedanput godišnje mu dostavljaju besplatno obaveštenje o stanju njegovog duga po ugovoru o kreditu, lizingu ili kreditnoj kartici. Klijent banke je dužan da bez odlaganja prijavi banci gubitak ili krađu platne kartice. U slučaju da je došlo do neovlašćenog korišćenja platne kartice korisnik je dužan da najkasnije u roku od 45 dana od datuma zaduženja prijavi banci neovlašćenu transakciju i u tom slučaju može da snosi gubitke najviše do iznosa od 15.000 dinara.

  • Zeljko

    07.07.2011 00:01
    Raiffeisen banka
    Uzeo sam refinansirajucu revolving karticu u banci Raiffeisen. Prvo su me uslovili da moram da pogasim sve kartice iz drugih banaka.
    Sledeca situacija, kada sam jedan mesec greskom ostavio na racunu nedovoljno novca za trajni nalog-uplata rate za karticu, radi se o oko 1.500 dinara oni su mi naplatili zateznu kamatu u visini 5.000 dinara i to u grejs periodu kada nisam trebao da placam nikakvu kamatu. Kazu "poslovna politika banke je da naplati zateznu kamatu na ceo iznos odobrenog kreditnog limita" u mom slucaju na 300.000 dinara. Sto je najgore ja im nisam toliko ni dugovao i kazem im da su tako mogli da mi odobre milion dinara i da onda naplate zateznu kao da im toliko dugujem. Na moju nevericu dobio sam potvrdan odgovor da bi tako i bilo. Sreca moja da sam pre toga smanjio kreditni limit sa 450.000 na 300.000 koji su mi inace sami podigli iako je dogovor prilikom apliciranja za karticu bio da odobreni limit ide u visini duga po drugim karticama a sto je bilo oko 280.000 dinara.
    I konacno juce novi sok, podignem kredit u drugoj banci iz revolta samo da bih ugasio Raiffeisen revolving karticu, isplatim ceo dug i sluzbenica mi saopsti da je gasenje kartice 3.000 dinara. Sto je najgore, u drugoj filijali gde sam podneo zahtev za gasenje (Raiffeisen u Rodic hipermarketu) su mi rekli da je gasenje 1.300 din, dobio sam posle toga telefonski poziv iz njihovog call centra da mi saopste koliko treba da uplatim i ta mi je sluzbenica takodje rekla 1.300 din., dok sluzbenica u Mirijevu opusteno kaze "verovatno su pogresili, gasenje drugih kartica je 1.300 a za vasu je 3.000 i na moj zahtev odstampa mi cenovnik gde zaista tako pise.
    Toliko o poslovanju Raiffeisen banke na nasim prostorima
  • novosađanka

    05.02.2011 19:05
    bilo je vreme
    Može znači da se NE PLAĆAJU GAŠENJA, otvaranja...a koliko li su zaradili na tome od nas do sada?! I da je došao kraj onim podlim i nekoretktnim stavkama u ugovorima, gde banka može sve,a klijent ništa.Bilo je kranje vreme da se uvede bolji red u poslovanje banaka sa građanima.
  • @goran

    05.02.2011 17:57
    U Rajfajzenu
    se gasenje meri hiljadama dinara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.