Prosvetari su preplaćeni i malo rade

Prosvetni radnici rade daleko manje od zaposlenih u drugim sektorima, a plaćeni su više od brojnih drugih zanimanja, smatraju u Uniji poslodavaca Srbije.
Prosvetni radnici rade daleko manje od zaposlenih u drugim sektorima, a plaćeni su više od brojnih drugih zanimanja, smatraju u Uniji poslodavaca Srbije. Njihove plate su za oko 50 odsto veće od plata zaposlenih u privredi, a uz sve to učinak našeg obrazovnog sistema je takav da poslodavci u obuku mladih radnika moraju da ulože između sedam hiljada i 11 hiljada evra!

Unija poslodavaca smatra da prosvetari nemaju osnova da štrajkuju, za razliku od, na primer, medicinskih sestara koje za male plate rade i po 12 sati u smeni sa najtežim bolesnicima. Računica UPS pokazuje da prosvetni radnici imaju značajno manji broj radnih sati od ostalih zanimanja, naročito u odnosu na zaposlene u privredi. Najviše ljudi u Srbiji nedeljno provodi oko 50 sati na poslu, dok zaposleni u medijima, menadžmentu, PR marketingu i bankarstvu provode čak i više od 60 sati nedeljno na poslu! Računica pokazuje da nastavnici u školama ne rade više od 25 do 30 sati nedeljno.

Unija poslodavaca Srbije upozorila je Vladu Srbije da privreda punjenjem budžeta više ne može da finansira nerealna povećanja zarada u javnom sektoru, koja mogu da izazovu propadanje privrede.
  • Marija@

    10.02.2011 14:04
    Cak i UK
    Za vasu informaciju, u 40% skola u UK se Darvinova teorija predaje samo kao jedna od alternativa. Tako da tebe: "Ne vredi ni komentarisati, koliko si nebulozna, primitivna i bahata."
  • Branislav

    07.02.2011 21:13
    odgovor za xaxa
    Još jedno promišljanje nekog ko nije ni prišao učionici, sa dnevnikom u ruci. Na času je situacija jedan koji daje znanje prema 30 koji ga primaju. Teorija kaže da koliko god predavanje bilo dobro, svakog momenta od tih 30, njih svega 2 do 3 sluša. Kod privatnih časova odnos je jedan prema jedan. Zbog toga je taj način učenja mnogo uspešniji.Dakle, svaka manja brojnost učenika povećava verovatnoću slušanja i učenja tokom časa. Naše Ministarstvo planira da ovu brojku učenika u odeljenju podigne i na 34. Neće vas spasiti ni dupli privatni časovi.
  • h1n1

    07.02.2011 15:28
    xaxa
    oni uzimaju od nas po 500din za 45min da bi dodtno naučili našu decu ono što su ih trebali da nauče u školi ali ni su stigli od silnih ekskurzija raspusta i štrajkova. Sve koji nisu radili bar 30min treba poslati na biro pa neka prodaju cigarete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.