Vojvodini prete poplave

Vojvodini prete katastrofalne poplave ako država ne bude ulagala više novca u održavanje mreže odbrambenih nasipa na kanalima i rekama u pokrajini, upozorio je Mirko Galonja, glavni rukovodilac za zaštitu od poplava u Vojvodini.

Vojvodini prete katastrofalne poplave ako država ne bude ulagala više novca u održavanje mreže odbrambenih nasipa na kanalima i rekama u pokrajini, upozorio je Mirko Galonja, glavni rukovodilac za zaštitu od poplava u Vojvodini.

"Vojvodini preti pravi potop, a neka mesta i naselja bila bi potopljena i nekoliko metara visokim nivoom vode, ako država ne počne ulagati više sredstava u održavanje zaštitnih odbrambenih nasipa na rekama i kanalima Vojvodine", rekao je Galonja. On je dodao da je optimalna suma za ovogodišnje održavanje odbrambenih nasipa u Vojvodini oko 560 miliona dinara (oko 5,4 miliona evra).

"Optimalna suma za ulaganje je oko 560 miliona dinara kako bi odbrambeni nasipi na rekama i kanalima izdržali eventualne poplavne talase. Razumemo da je kriza, da novca nema, ali katastrofe se ne najavljuju. Pogledajte samo kakve se vremenske kataklizme dešavaju u svetu, Evropi i okruženju", rekao je Galonja.

Prema njegovim rečima, najbolja zaštita je stalno košenje nasipa i kontrola pukotina u njima. "Nasipi se moraju temeljito održavati, posebno da ne zakorove, te začepljavati eventualne rupe ako se vremenom pojave", objasnio je Galonja.

Dugovanja preko šest milijardi dinara

Rukovodioci "Voda Vojvodine" kažu da se kanalska mreža nije održavala kako bi trebalo, jer se tokom poslednjih 20 godina, zbog nedostatka sredstava, ulagalo znatno manje od predviđenog, a od ukupnog godišnjeg zaduženja naplaćuje se oko trećina naknada za odvodnjavanje. Prema podacima "Voda Vojvodine", dugovanja poljoprivrednika tom preduzeću iznose preko četiri milijarde dinara, dok privreda duguje oko 2,6 milijardi.

Kako je ocenjeno, stanje na poljoprivrednim površinama bi se popravilo kada bi poljoprivredna preduzeća i ratari prokopali odvodne brazde od svojih njiva do kanalske mreže, jer je održavanje kanalske mreže u naseljenim mestima u nadležnosti lokalnih samouprava.

  • pseljak

    14.02.2011 11:51
    VelikiBeograd
    da je Beograd manji verovatno bi nam bilo malo bolje.Komunisti su isprojektovali velicinu grada da moze da zivi od eksploatacije 25miliona stanovnika bivse SFRJ a sada kada treba da zivi od 7miliona stanovnika ove izmucene Srbijice nastaju problemi.
  • berolina

    13.02.2011 13:28
    novce od tz. "VODOPLAVA" trosi prestonica
    "...Kanal Dunav - Tisa - Dunav, poznatiji kao Franc Jozefov ili Veliki bački kanal, počeo je da se gradi 1793. godine, a pušten je u rad 1802. godine. Tada je to bio najveći zahvat u Jugoistočnoj Evropi, na kojem je 150 godina kasnije, 1947. godine, začeta ideja o premrežavanju čitave vojvođanske ravnice. Jer, Nikola Mirkov, idejni tvorac Hidrosistema Dunav - Tisa - Dunav, shvatao je režim kao "živi organizam" kome treba pristupiti celovito i sveobuhvatno...."
    "..Međutim, 1988. je bila ključna godina koja je izmenila lice vojvođanske vodoprivrede jer je ubrzo posle "jogurt revolucije" došlo do decentralizacije nadležnosti. Država je sve to preuzela na sebe, a nije bilo novca za održavanje i počela je erozija. Za deceniju i po došlo je do zamuljenja koja sprečavaju protok vode i plovidbu. U tim kanalima danas ima oko 15 miliona kubika mulja koji treba očistiti..."
    a, vi dragi moji paori i dalje placajte poreze i prireze, vazdusarine i tz. "VODOPLAV"
  • Scotch Bonnet

    12.02.2011 22:04
    Misao
    Nista se vi dragi moji Vojvodjani ne sekirajte!
    Kao prvo: Kosovo je Srbija! Sve ostalo u vezi ove poplave i narednih deset koje nam prete je samo razbibriga za nas "nebeski narod". Gondolanje u apatincu po ulicama nije nikom naskodilo, cak sta vise razvija rucne misice a zna se ona stara "u zdravom telu ... Uz prijatan miris septickih jama seticete se sa nostalgijom smederevca kojeg ste bacili u kanal pre nekoliko godina, mozda cete se na trenutak zamisliti i nad onim sutom sto ste sa ponosom istovarali u taj isti kanal. Predpostavljam da ce vam po koja misao zalutati i na lokalnu vlast koja se toliko bezbrizno brine o vama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija