Šest godina zatvora i novčane kazne zbog opasnog otpada kod Obrenovca

Viši sud u Beogradu pravosnažno je osudio na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 600.000 dinara Zorana Markovića jer je na svom imanju Vukičevici u toku 2017. godine odložio skoro 25 tona opasnog otpada.
Šest godina zatvora i novčane kazne zbog opasnog otpada kod Obrenovca
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zbog istog dela Dragan Marković je pravosnažno osuđen na godinu i po dana zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dinara zbog 11 tona otpada otkrivenog na njegovom imanju u Markovića kraju. 
 
Ovom presudom, u koju je Tanjug imao uvid, Viši sud u Beogradu u celosti je potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Obrenovcu iz aprila ove godine, pošto je odbio žalbe njihovih branilaca.
 
Markovići su osuđeni zbog krivičnog dela unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.
 
Otpad je nađen sredinom decembra 2017. godine posle informacija dostavljenih tužilaštvu u Obrenovcu. Policija je nakon toga saopštila da je na jednoj parceli pronađeno oko 26.000 kilograma zakopanog otpada, a od toga je najveći deo bio opasan. Na drugoj lokaciji u istom selu otkriveno je 60 metalnih buradi od po 180 litara i pet plastičnih kanistera od po 400 litara punih visokorizičnih toksičnih supstanci.
 
Među materijama otkrivenim u ovom otpadu bili su toksičan i kancerogen benzen, toluen, ksilen, jedinjenja sa cikloheksanima, koja nisu kancerogena, ali su mutagena, oleamidi...
  • Zagorčen

    16.10.2018 11:17
    Kume, otvaramo biznis!
    Ništa. Nikakva kazna. Džabe!

    Ovo je potvrda da sad svako može da organizuje unos opasnih materija i da ovo konačno postane otpad kavog su određeni ljudi u EU želeli.

    Nađeš neko selo, ubediš ih da si bizmismen, podigneš kao proizvodnu halu, postaviš čuvara i tovariš unutra, ako treba i radioaktivni otpad.

    Srbija, brale i odakle si sele!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.