Potrošnja mesa manja nego ikad

Zbog pada životnog standarda potrošnja mesa u Srbiji manja je nego ikad i prošle godine je iznosila 34 kilograma po stanovniku, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije.
Zbog pada životnog standarda potrošnja mesa u Srbiji manja je nego ikad i prošle godine je iznosila 34 kilograma po stanovniku, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije.

Međutim, kako je objasnio saradnik Centra za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije, Vojislav Stanković, u Srbiji bi nastala nestašica mesa ako bi se životni standard popravio i povećala potražnja mesa. On je na skupu proizvođača mesa organizovanom u Privrednoj komori Srbije naveo da ni u 2011. godini ne treba očekivati rast stočarske proizvodnje, jer država nije obezbedila dovoljno novca za podsticanje stočara.

"Dobrom agrarnom politikom problemi u stočarstvu bi mogli da budu rešeni u periodu od tri do pet godina", rekao je Stanković i dodao da bi dve trećine agrarnog budžeta države trebalo usmeriti na stočarstvo.

On je ovu ocenu potkrepio podatkom prema kome je prošle godine iz Srbije izvezeno 4.000 tona junetine, od čega 1.000 tona u EU.

Potpredsednik Privredne komore Srbije, Stojan Jeftinić, rekao je da je jednoj ruskoj firmi potrebno 8 000 tona junetine, što bi bila velika šansa srpskih klaničara da je stočarstvo u boljoj situaciji, prenosi Vesti-online.com

Proizvođači mesa istakli su da Srbija nema mogućnost da izveze tolike količine mesa jer je za to potrebno 32.000 grla stoke. Oni su predložili da država, osim utvrđenih subvencija, omogući izvoznicima mesa da po povoljnim cenama dobijaju kukuruz iz robnih rezervi.

Direktor klanice "Stokoimpeks" iz Niša Vilotije Stojković rekao je da za izvoz mesa u EU i Rusiju ima zainteresovanih proizvođača, ali da zbog trenutne situacije u stočarstvu Srbiju ne shvataju kao ozbiljnog i konkurentnog partnera.  Stojković je ocenio da država ometa osnivanje klastera proizvođača mesa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.